Alegerea dimensiunii potrivite pentru televizorul pe care tocmai doriti sa il achizitionati este foarte importanta, deoarece dimensiunea ecranului influenteaza semnificativ experienta pe care acel televizor o poate oferi. Daca un ecarn prea mare poate fi obositor pentru ochi, un ecran mai mic pe langa obosirea ochilor poate oferi o experienta insuficienta, detaliile nefiind forte vizibile de la distanta de la care este privit.
Ce legatura este intre diagonala si rezolutie?
Dimensiunea unui televizor reprezinta in fapt diagonala ecranului acestuia si este exprimata in inch fiind transformata pentru Romania in centimetri (cm). Conversia se face proximativ si din acesta cauza la unele televizoare apare o diferenta de 1 cm de la un magazin la altul. Televizoarele de 80 cm sau 81 cm sunt de fapt televizoare de 32 inch.
Foarte important este sa faceti o distinctie clara intre dimensiunea unui ecran si rezolutia acestuia. Rezolutia reprezinta numarul total de puncte pe care ecranul le afiseaza pentru a forma o imagine. Aceasta este exprimata prin doua valori, prima reprezentand numarul de puncte pe orizontala si cea de-a doua numarul de puncte pe verticala, fiind vorba de o matrice de puncte. Afisarea imaginii se face prin aprinderea sau stingerea punctelor acelei matrici.
Deci, indiferent de ce dimensiune va avea ecranul, la o anumita rezolutie va fi afisat un anumit numar de puncte. Daca ecranul este mai mic, acele puncte vor fi mai dense iar daca ecranul este mai mare aceste puncte vor avea o densitate mai mica. Spre exemplu, un ecran full HD va avea rezolutia de 1920 x 1080. Acesta va afisa 1920 x 1080 = 2.073.600 de puncte, indiferent daca diagonala ecranului va fi de 80 cm sau de 200 cm.
Ganditi-va in acest caz ca priviti de la distanta foarte mica un ecran cu diagonala de 2 m. Pe langa faptul ca va trebui sa plimbati privirea pentru a acoperi toata suprafata ecranului, imaginati-va ca punctele vor fi atat de mari incat de la distanta foarte mica vor fi vizibile.
Cum alegem diagonala si rezolutia unui televizor?
Din start va spun ca rezolutia este unua dintre cele mai importante specificatii la un televizor si aceasta devine cu atat mai importanta cu cat televizorul este mai evoluat si va fi folosit si pentru alte functii decat a privi programele TV.
Pentru televizoarele Smart si pentru televizoarele 3D, de asemenea, nu va recomand sa cumparati un televizor cu rezolutia mai mica de Full HD. Toate experientele pe care le veti trai mai departe, la vizionarea filmelor preferate, vor depinde de acest factor: rezolutia!
Din tot ce am spus mai sus se poate desprinde ideea ca poate fi creata o anume legatura intre diagonala ecranului si rezolutia acestuia, si asa este. In cazul in care optati pentru un televizor mare este recomandat ca si rezolutia acestuia sa fie cat mai mare. Explicatia este simpla: cu cat numarul de pixeli este mai mic cu atat pixelii vor fi mai mari si imaginea mai „aspra”. In sprijinul acestei teorii au venit si producatorii oferind televizoarele Ultra HD (prescurtat UHD). Acestea au rezolutii duble fata de televizoarele Full HD realizand densitati de pixeli de 4 ori mai mari. Deci pe aceeasi suprafata a ecranului vor fi afisati de patru ori mai multi pixeli: 3840 x 2160 = 8.294.400 pixeli comparativ cu 1920 x 1080 = 2073600 pixeli.
Dar sa revenim la dimensiunea televizorului. In urma experientelor au fost create cateva reguli de baza pentru alegerea dimesiunii unui televizor functie de distanta minima de la care acesta va fi privit. Aceste reguli sunt deci valabile numai pentru distanta minima, distanta optima fiind considerata circa de trei ori diagonala televizorului iar distanta maxima nu intra in discutie. Acesta poate fi oricat de mare permite vederea utilizatorului dar nu se recomanda sa fie mai mare de 5 ori diagonala.
Televizoarele HD Ready
Regula de baza: Nu pot fi privite de aproape.
- Distanta minima de vizionare = 2,5 x diagonala.
- Distanta optima de vizionare = 3 x diagonala.
Televizoarele Full HD
Regula de baza: Nu pot fi privite de foarte aproape.
- Distanta minima de vizionare = 1,7 x diagonala.
- Distanta optima de vizionare = 2,5 x diagonala pana la 3 x diagonala.
Televizoarele Ultra HD
Regula de baza: pot fi privite de foarte aproape.
- Distanta minima de vizionare = 1,2 x diagonala.
- Distanta optima de vizionare = 2 x diagonala pana la 3 x diagonala.
NOU! Pentru a nu mai pierde timpul cu pixul si hartia va punem la dispozitie calculatorul de diagonala functie de distanta de vizionare: Calculator Diagonala TV. Acesta calculeaza diagonala minima si pe cea optima pentru distante de vizionare intre 1m si 6m.
Sa luam in calcul o sufragerie cu latura de 5 m. Mobilierul ocupa si el 1 m iar televizorul daca va fi amplasat pe perete va fi privit de la distanta de 4 m. Din calcule reiese ca se poate cumpara un televizor HD cu diagonala optima de 130 cm. Aveti mai jos o reprezentare grafica (cu scuzele de rigoare 😀 ).
Dar nu intotdeauna un televizor este fixat pe perete si de multe ori distanta de vizionare este mai mica cu circa 2 m fata de latura camerei. Din aceasta cauza, pentru dormitoare cele mai potrivite sunt televizoarele de 80 – 100 cm, mai mari fiind recomandate doar daca acestea sunt Ultra HD.