LG NanoCell & QNED sau Samsung QLED & Neo QLED: care televizor e mai bun?

Televizor LG QNED

Vorbim deci nu despre doua televizoare ci despre doua tehnologii de afisare a imaginilor. Dupa ce in 2017 pe piata au intrat televizoarele QLED, rebranduite din SUDH si producand confuzii pe care unii nici pana acum nu le-au lamurit, iata ca la nici doi ani distanta LG ne aduce in atentie televizoarele cu ecran NanoCell LED, care sunt tratate de aproape toti comerciantii ca televizoare LED.

Confuzia QLED, Neo QLED, NanoCell, QNED MiniLED

S-a creat efectiv o confuzie in privinta acestor termeni care au in spate tehnologii diferite sau similare, iar pentru a continua trebuie mai intai sa lamurim lucrurile. In primul rand trebuie sa fie clar ca toate acestea sunt imbunatatiri aduse ecranelor LCD, adica acelor ecrane pe care noi astazi le numim ecrane LED si care se regasesc pe majoritatea televizoarelor de pe piata.

Tehnologiile SUHD, Qled si NanoCell au intrat pe piata fara a fi pe deplin explicate utilizatorilor. Puteti observa ca pana si in filtrele magazinelor online aceste tehnologii nu au fost listate corespunzator, acestea fiind tehnologii de afisare integrate in panoul televizorului, deci tehnologii de display.

Ca si cum nu ar fi fost suficient, Samsung a dezvoltat tehnologia QLED (folosind mini-LED-uri pentru a genera lumina de fundal) si din considerente de marketing dar si pentru a evidentia faptul ca undeva este o schimbare, a denumit noua tehnologie NEO QLED. Deci aceasta este diferenta esentiala dintre QLED si NEO QLED.

Televizor Samsung Neo QLED

Dar tot ar fi fost prea simplu, asa ca aceeasi tehnologie a fost dezvoltata si de LG pentru a rezolva problemele de local dimming ale primelor serii NanoCell si, bineinteles, nu putea avea acelasi nume deci a fost numita QNED MiniLED. Deci, diferenta dintre NanoCell si QNED MiniLED este aceea ca lumina de fundal este data de diode mini-LED.

Televizor LG QNED

In cazul acesta, ma intreb, care mai este diferenta dintre tehnologiile Samsung NEO QLED si LG QNED MiniLED, alta decat producatorul…?

Exista un raspuns si la aceasta intrbare. Sunt diferente majore de hardware si software intre tehnologiile Samsung si LG, deci fiecare cumparator trebuie sa vada care i se potriveste mai bine.

O diferenta importanta este aceea ca Samsung foloseste panouri LCD cu filtre de culoare aliniate vertical care sunt mai rapide si au un contrast mai bun dar si un unghi de vizionare mai ingust, compensat partial de tehnologia QLED.

La randul sau, LG a dezvoltat cel mai probabil noile tehnologii pe clasicele ecrane IPS care imbunatatile cu tehnologia Quantum vor oferi unghiuri de vizionare foarte bune dar ecranele vor fi ceva mai lente si contrastul poate fi usor inferior.

Dar sa revenim la tehnologiile de baza si haideti sa vedem de ce nici QLED si nici NanoCell nu pot fi tratate ca televizoarele LED clasice si, daca se poate, sa ne dam seama care dintre cele doua tehnologii de afisare este mai buna.

Televizor LG 49SM8200PLA

Totul a inceput in anul 1980 cand in laboratoarele Bell a fost descoperita proprietatea unor nanocristale de a absorbi radiatia luminoasa din orice gama de unda si de a emite aceeasi cantitate de radiatie sub forma de lumina monocroma cu o anumita lungime de unda: Rosu, Verde sau Albastru, functie de dimensiunea nanoparticulelor, adica fix ceea ce e necesar in televiziune, RGB. Au trecut 33 de ani pana cand Sony a scos primul televizor care folosea nanoparticule (Triluminos), 35 de ani pana cand Samsung a scos pe piata primele televizoare Quantum Dot (devenite mai tarziu QLED iar mai apoi NEO QLED) si  aproape 40 de ani pana cand LG a scos pe piata primele televizoare NanoCell.

Atat televizoare QLED cat si televizoarele NanoCell folosesc nanoparticule pentru regenerarea culorilor de baza RGB. Diferentele dintre cele doua tehnologii nu sunt de neglijat, fiecare producator avand propriile tehnologii de producere a ecranelor. Deci nu putem spune ca s-au copiat unul pe celalalt…

Diferenta principala dintre QLED, NanoCell si clasicele ecrane LED este aceea ca cele doua tehnologii care folosesc nanocristale recompun practic culorile primare RGB in spectre pure foarte aproape de suprafata ecranului, deasupra de filtrele de culoare. In felul acesta pixelii emit culori pure care se vor propaga in toate directiile ceea ce face ca aceste ecrane sa aiba cele mai largi unghiuri de vizionare, similare cu cele ale ecranelor OLED. Deci lumina pe care o vedeti la ecranele QLED si NanoCell nu este ca la ecranele LED lumina emisa de LED-urile din spatele ecranului ci este lumina emisa de nanocristale. E o diferenta majora!

Trebuie sa intelegeti ca ecranele LCD au evoluat continuu nu numai prin cresterea rezolutiilor si a ratei de refresh, ci si prin cresterea unghiului de vizionare si imbunatatirea contrastului. Scopul oricarei tehnologii noi de afisare bazate pe filtre cu cristale lichide este acela de a aduce ecranele LCD cat mai aproape de calitatea ecranelor OLED, anume contrastul infinit fara defecte de imagine.

Din punct de vedere constructiv Samsung a optat pentru folosirea unor panouri mai rapide iar LG a optat pentru folosirea panourilor IPS despre care se stie ca sunt mai lente dar au mai putine defecte de imagine. Nu vom insista asupra diferentelor constructive ci mai mult asupra rezultatelor si de asemenea trebuie tinut cont de faptul ca Samsung are deja ani de experienta cu aceasta tehnologie.

Dar inainte de a incepe trebuie sa stiti ca cea mai buna serie Neo QLED a momentului este QN90A de la Samsung iar cea mai buna seria NanoCell a momentului este NANO90 de la LG iar daca includem si televizoarele QNED veti descoperi seria QNED90 de la LG, si aceasta la un pret rezonabil…

Unghiul de vizionare

Cat de placut este sa te poti uita la televizor din orice unghi fara sa vezi culorile denaturate sau imaginea mai intunecata. Cam asa sta treaba in cazul celor doua tehnologii dar se pare ca la acest capitol LG are castig de cauza, poate si datorita panourilor IPS pe care le foloseste si care aveau oricum un unghi foarte larg de vizionare. Diferentele exista, nu sunt mari dar sunt vizibile si avem un castigator clar: NanoCell!

Redarea imaginilor in miscare (sport, gaming)

Redarea miscarii este foarte importanta in televiziune si este cu atat mai importanta cu cat panoul si rezolutia sunt mai mari. Pentru ca miscarea sa fie redata cat mai bine majoritatea producatorilor folosesc tehnologii ajutatoare care au rolul fie sa ascunda momentele de tranzitie prin intunecarea ecranului, fie sa adapteze rata de refresh a ecranului ca multiplu al numarului de cadre pe decunda al filmului, fie sa foloseasca alte metoda de a „insela” ochiul.

Totusi, cea mai buna metoda de a reda cat mai corect imaginile in miscare, cu o acuratete cat mai buna, este folosirea ecranelor rapide, cu timpi de raspuns cat mai mic. Atat Samsung cat si LG folosesc ecrane rapide, LG la 100 Hz sau 120 Hz iar Samsung la 60 Hz sau 120 Hz, deci imaginile in miscare sunt readate perfect. Exact, am scris 60 Hz si am spus ca imaginile in miscare sunt redate perfect. Asta inseamna tehnologie, asta inseamna sa folosesti procesarea digitala, sincronizarile refresh-urilor si tehnologiile avansate de redare. Deci, comparand televizoare cu aceleasi rate de refresh, aici diferentele sunt minime, abia vizibile si probabil mai mult datorate tehnologiilor digitale de procesare deci nu putem avea un castigator.

Pe sport parca QLED se descurca ceva mai bine, pe gaming parca NanoCell se descurca mai bine, greu de spus, ambele sunt bune si sunt foarte bine sustinute de software si de harware-ul de dinaintea ecranului. Totusi, ecranele Samsung sunt cunoscute ca fiind mai rapide, asa ca la un moment dat pot face diferenta.

Culori

Redarea culorilor este perfecta si in cazul ecranelor QLED si in cazul ecranelor NanoCell: avem culori vii, pure, corecte. Dar daca vom considera si negrul o culoare (ca este!) lucrurile se schimba putin. Datorita panourilor, negrul este mai bine redat pe ecranele QLED, acestea permitand practic un contrast mai puternic.  Sa nu va imaginati ca vorbim despre imagini spalacite la ecranele NanoCell. Nicidecum! Dar exista o diferenta, aceasta este vizibila iar castigatorul este QLED!

Pe de alta parte ecranele QLED au parca culorile putin suprasaturate comparativ cu ecranele NanoCell, care le au mai naturale.

Calitatea generala a imaginii

Dat fiind ca mai sus am vorbit despre diferentele de contrast, in privinta calitatii generale a imaginii lucrurile ar parea clare. Nu este chiar asa, nu sunt diferente majore in privinta calitatii generale a imaginilor. Ecranele NanoCell au culori vii, curate, naturale, ofera detalii excelente si, foarte important, nu au reflexii ceea ce face ca experienta vizionarii sa fie foarte placuta mai ales in camerele unde mai exista si alte surse de lumina decat televizorul iar vizionarea se face din unghiuri multiple.

Nu pot spune un castigator, experienta vizionarii este excelenta la ambele tehnologii doar ca ecranele QLED au o uniformitate mai buna a imaginii dar parca au culorile putin nenaturale chiar si in cazul calibrarilor profesionale. Sunt experti care prefera fiecare dintre cele doua tipuri de ecrane, deci e greu de spus…

Defecte de imagine

Aici e aici! Dupa ce am crezut la inceput ca ecranele QLED nu vor avea defecte de imagine am fost surprinsi sa constatam ca defectele de neuniformitate a luminii de background au fost preluate de la ecranele LED si se regasesc la unele ecrane QLED. Acesta este si unul dintre motivele pentru care acum avem pe piata televizoarele Neo QLED, care nu mai pot avea acest defect de imagine.

Pe partea cealalta LG pare sa aiba la televizoarele sale o problema cu local dimming-ul, mai ales daca acesta este setat la valori mari, ceea ce genereaza diferente de contrast pe suprafata ecranului, adica neuniformitate pe cadrele intunecate in care apar subiecte luminoase. Noua tehnologie QNED permite un contol mult mai bun al dimmingului local si, deci, acestea ar fi de preferat.

Pentru a va feri total de defectele de imagine aveti insa o singura posibilitate: alegeti un televizor cu ecran OLED!

Care e mai bun?

Greu de spus, fiecare are avantaje si dezavantaje specifice, fiecare are fanii sai. Mi-e greu sa fac o recomandare dar trebuie remarcat si faptul ca cele doua tehnologii nu sunt atat de asemanatoare si in privinta preturilor. Televizoarele LG tind sa fie cava mai accesibile…

Cel mai important este sa stiti in ce conditii alegeti televizoarele cu ecrane realizate in aceste tehnologii, indiferent de bugetul pe care il alocati:

  • Daca vreti cel mai larg unghi de vizibilitate, reflexii minime si culori mai naturale, alegeti LG NanoCell.
  • Daca vreti imagini mai uniforme dar culori mai saturate, mai spectaculoase ce e drept, dar parca nu atat de naturale, alegeti Samsung QLED.

Cu noile tehnologii este si cu acestea destul de simplu. Desi sunt similare exista totusi unele diferente, vizibile insa doar daca puneti televizoarele unul langa altul.

  • Daca vreti cel mai larg unghi de vizibilitate cu reflexii minime, alegeti LG QNED.
  • Daca vreti un contrast mai intens dar in detrimentul unghiului de vizibilitate, alegeti Samsung Neo QLED.

Bineinteles, in orice situatie, daca doriti perfectiunea imaginii si contrast infinit, alegeti un televizor OLED. Pana la urma scopul acestor tehnologii este acela de a duce ecranele LCD cat se poate de aproape de calitatea ecranelor OLED.

LG NanoCell & QNED sau Samsung QLED & Neo QLED: care televizor e mai bun? - 10178

Vezi reducerile principalelor magazine!

Iata care sunt promotiile valabile astazi, 16 aprilie 2024:

eMag.ro PC Garage evoMag

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*