LG NanoCell vs Samsung QLED: care televizor e mai bun?

Televizor LG 49SM8200PLA

Vorbim deci nu despre doua televizoare ci despre doua tehnologii de afisare a imaginilor. Dupa ce in 2017 pe piata au intrat televizoarele QLED, rebranduite din SUDH si producand confuzii pe care unii nici pana acum nu le-au lamurit, iata ca la nici doi ani distanta LG ne aduce in atentie televizoarele cu ecran NanoCell LED, care sunt tratate de aproape toti comerciantii ca televizoare LED. Dar haideti sa vedem de ce nici unele nici altele nu pot fi tratate ca televizoarele LED clasice si, daca se poate, sa ne dam seama care dintre cele doua tehnologii de afisare este mai buna.

Televizor LG 49SM8200PLA

Totul a inceput in anul 1980 cand in laboratoarele Bell a fost descoperita proprietatea unor nanocristale de a absorbi radiatia luminoasa din orice gama de unda si de a emite aceeasi cantitate de radiatie sub forma de lumina monocroma cu o anumita lungime de unda: Rosu, Verde sau Albastru, functie de dimensiunea nanoparticulelor, adica fix ceea ce e necesar in televiziune, RGB. Au trecut 33 de ani pana cand Sony a scos primul televizor care folosea nanoparticule (Triluminos), 35 de ani pana cand Samsung a scos pe piata primele televizoare Quantum Dot (devenite mai tarziu QLED) si  aproape 40 de ani pana cand LG a scos pe piata primele televizoare NanoCell.

Atat televizoare QLED cat si televizoarele NanoCell folosesc nanoparticule pentru regenerarea culorilor de baza RGB. Diferentele dintre cele doua tehnologii nu sunt de neglijat, fiecare producator avand propriile tehnologii de producere a ecranelor. Deci nu putem spune ca s-au copiat unul pe celalalt…

Diferenta principala dintre QLED, NanoCell si clasicele ecrane LED este aceea ca cele doua tehnologii care folosesc nanocristale recompun practic culorile primare RGB in spectre pure foarte aproape de suprafata ecranului, deasupra de filtrele de culoare. In felul acesta pixelii emit culori pure care se vor propaga in toate directiile ceea ce face ca aceste ecrane sa aiba cele mai largi unghiuri de vizionare, similare cu cele ale ecranelor OLED. Deci lumina pe care o vedeti la ecranele QLED si NanoCell nu este ca la ecranele LED lumina emisa de LED-urile din spatele ecranului ci este lumina emisa de nanocristale. E o diferenta majora!

Din punct de vedere constructiv Samsung a optat pentru folosirea unor panouri mai rapide iar LG a optat pentru folosirea panourilor IPS despre care se stie ca sunt mai lente dar au mai putine defecte de imagine. Nu vom insista asupra diferentelor constructive ci mai mult asupra rezultatelor si de asemenea trebuie tinut cont de faptul ca Samsung are deja ani de experienta cu aceasta tehnologie.

Dar inainte de a incepe trebuie sa stiti ca cea mai buna serie QLED a momentului este Q90T de la Samsung iar cea mai buna seria NanoCell a momentului este NANO90 de la LG, ambele produse in 2020. Mai multe detalii puteti afla citind despre cel mai bun televizor al momentului.

Unghiul de vizionare

Cat de placut este sa te poti uita la televizor din orice unghi fara sa vezi culorile denaturate sau imaginea mai intunecata. Cam asa sta treaba in cazul celor doua tehnologii dar se pare ca la acest capitol LG are castig de cauza, poate si datorita panourilor IPS pe care le foloseste si care aveau oricum un unghi foarte larg de vizionare. Diferentele exista, nu sunt mari dar sunt vizibile si avem un castigator clar: NanoCell!

Redarea imaginilor in miscare (sport, gaming)

Redarea miscarii este foarte importanta in televiziune si este cu atat mai importanta cu cat panoul si rezolutia sunt mai mari. Pentru ca miscarea sa fie redata cat mai bine majoritatea producatorilor folosesc tehnologii ajutatoare care au rolul fie sa ascunda momentele de tranzitie prin intunecarea ecranului, fie sa adapteze rata de refresh a ecranului ca multiplu al numarului de cadre pe decunda al filmului, fie sa foloseasca alte metoda de a „insela” ochiul.

Totusi, cea mai buna metoda de a reda cat mai corect imaginile in miscare, cu o acuratete cat mai buna, este folosirea ecranelor rapide, cu timpi de raspuns cat mai mic. Atat Samsung cat si LG folosesc ecrane rapide, LG la 100 Hz sau 120 Hz iar Samsung la 60 Hz sau 120 Hz, deci imaginile in miscare sunt readate perfect. Exact, am scris 60 Hz si am spus ca imaginile in miscare sunt redate perfect. Asta inseamna tehnologie, asta inseamna sa folosesti procesarea digitala, sincronizarile refresh-urilor si tehnologiile avansate de redare. Deci, comparand televizoare cu aceleasi rate de refresh, aici diferentele sunt minime, abia vizibile si probabil mai mult datorate tehnologiilor digitale de procesare deci nu putem avea un castigator.

Pe sport parca QLED se descurca ceva mai bine, pe gaming parca NanoCell se descurca mai bine, greu de spus, ambele sunt prea bune! Personal, mie mi se pare miscarea ceva mai bine redata pe ecranele NanoCell dar nu atat cat sa le declar castigatoare.

Culori

Redarea culorilor este perfecta si in cazul ecranelor QLED si in cazul ecranelor NanoCell: avem culori vii, pure, corecte. dar daca vom considera si negrul o culoare (ca este!) lucrurile se schimba putin. Nu stiu daca datorita panourilor sau datorita tehnologiilor de procesare dar negrul este mai bine redat pe ecranele QLED, acestea permitand practic un contrast mai puternic.  Sa nu va imaginati ca vorbim despre imagini spalacite la ecranele NanoCell. Nicidecum! Dar exista o diferenta, aceasta este vizibila iar castigatorul este QLED!

Pe de alta parte ecranele QLED au parca culorile putin suprasaturate comparativ cu ecranele NanoCell, care le au mai naturale.

Calitatea generala a imaginii

Dat fiind ca mai sus am vorbit despre diferentele de contrast, in privinta calitatii generale a imaginii lucrurile ar parea clare. Nu este chiar asa, nu sunt diferente majore in privinta calitatii generale a imaginilor. Ecranele NanoCell au culori vii, curate, naturale, ofera detalii excelente si, foarte important, nu au reflexii ceea ce face ca experienta vizionarii sa fie foarte placuta mai ales in camerele unde mai exista si alte surse de lumina decat televizorul.

Nu pot spune un castigator, experienta vizionarii este excelenta la ambele tehnologii doar ca ecranele QLED au o uniformitate mai buna a imaginii dar parca au culorile putin nenaturale chiar si in cazul calibrarilor profesionale. Sunt experti care prefera fiecare dintre cele doua tipuri de ecrane.

Defecte de imagine

Aici e aici! Dupa ce am crezut la inceput ca ecranele QLED nu vor avea defecte de imagine am fost surprinsi sa constatam ca defectele de neuniformitate a luminii de background au fost preluate de la ecranele LED si se regasesc la unele ecrane QLED. Samsung a imbunatatit mereu ecranele si au deja 5 ani experienta cu tehnologia Quantum Dot care sta la baza ecranelor QLED.

Pe partea cealalta LG pare sa aiba la televizoarele sale o problema cu local dimming-ul, mai ales daca acesta este setat la valori mari, ceea ce genereaza diferente de contrast pe suprafata ecranului, adica neuniformitate pe cadrele intunecate in care apar subiecte luminoase.

Pentru a va feri de aceste defecte de imagine aveti insa o singura posibilitate: alegeti un televizor cu ecran OLED!

Care e mai bun?

Greu de spus, fiecare are avantaje si dezavantaje specifice, fiecare are fanii sai. Eu personal probabil ca inca as merge pe QLED si as astepta ca tehnologia NanoCell sa se mai maturizeze. Mi-e greu insa sa va fac o recomandare… Cel mai important este sa stiti in ce conditii alegeti televizoarele cu ecrane realizate in aceste tehnologii:

  • Daca vreti cel mai larg unghi de vizibilitate, reflexii minime si culori mai naturale, alegeti LG NanoCell.
  • Daca vreti imagini mai uniforme dar culori mai saturate, mai spectaculoase ce e drept, dar parca nu atat de naturale, alegeti Samsung QLED.

 

LG NanoCell vs Samsung QLED: care televizor e mai bun? - 10178

Vezi reducerile principalelor magazine!

Iata care sunt promotiile valabile astazi, 29 ianuarie 2023:

eMag.ro PC Garage evoMag

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*