Calculator diagonala Televizor

Calculator diagonala TV Versiune 4.0.0 - 15.01.2021

Calculeaza diagonala maxima si diagonala optima pe care este recomandat sa o aiba un televizor, functie de distanta de la care va fi privit.

Introdu distanta de vizionare in centimetri:
cm

Televizorul HD

Introdu distanta de vizionare si apasa Calculeaza pentru a aparea rezultatele

Televizorul Full HD

Introdu distanta de vizionare si apasa Calculeaza pentru a aparea rezultatele

Televizorul Ultra HD

Introdu distanta de vizionare si apasa Calculeaza pentru a aparea rezultatele

Distribuie pe:

Calculator diagonala televizor functie de rezolutie si de distanta de vizionare

Nota: Acest calculator este util inainte de achizitia unui televizor.

Instructiuni de utilizare:

Pentru a calcula diagonala maxima si diagonala optima a unui televizor introduceti distanta minima de vizionare in centimetri si apoi apasati butonul „Calculează”.

Distanta introdusa trebuie sa fie mai mare de 100 si mai mica de 600 (intre 1 si 6 metri), preferabil fara zecimale (ex: 350). 1m = 100cm. Daca totusi doriti sa folositi zecimale, folositi ca separator punctul sau virgula (ex: 250.5 sau 250,5).

Daca aveti probleme in a alege dimensiunea noului televizor va venim in intampinare cu aceasta aplicatie care este un calculator de diagonala pentru televizoare functie de distanta de la care se face vizionarea.

De retinut: Nu toate dimensiunile de televizoare sunt disponibile pentru toate rezolutiile. Spre exemplu, nu veti gasi televizoare Ultra HD mai mici de 101 cm dar nici televizoare HD mai mari de 101 cm, bineinteles cu mici exceptii. Din aceasta cauza, incepand cu versiunea 3.1.0 lansata in Septembrie 2019 am adaptat calculatorul pentru oferta pietei, acesta afisand acum diagonalele disponibile pentru fiecare standard de rezolutie in parte si oferind link spre categoria respectiva din oferta celui mai mare retailer din tara.

Pentru imbunanatirea acestui calculator am activat si comentariile in pagina, va puteti spune parerea, puteti raporta probleme sau, de ce nu, sa faceti recomandari pentru imbunatatiri.

Considerente Calculator diagonala TV

Aceasta aplicatie calculeaza diagonala maxima si diagonala optima functie de distanta de la care va fi privit televizorul pentru fiecare dintre cele trei standarde de rezolutie existente pe piata: HD, Full HD si Ultra HD 4K8K.

Scopul este acela de a nu alege niciodata un televizor prea mare sau prea mic pentru distanta de la care este privit! Cea mai frecventa greseala facuta de utilizatori este aceea de a opta pentru televizoare prea mari in raport cu incaperile in care sunt instalate. Din aceasta cauza diagonala minima nu este adusa in discutie. Daca totusi doriti sa optati pentru diagonala minima, puteti lua de referinta diagonala recomandata pentru standardul HD.

Un televizor prea mic functie de distanta de vizionare nu ofera suficiente detalii, face dificila citirea subtitrarilor la filme sau a mesajelor televiziunilor de stiri, obosind privirea.
Un televizor prea mare functie de distanta de vizionare emite un flux de lumina prea puternic si oboseste ochii necesitand plimbarea privirii pentru a acoperi toata suprafata imaginii.

Diagonala televizorului se calculeaza functie de rezolutia acestuia si de distanta de vizionare. Un televizor mai mic ofera o experienta mai putin spectaculoasa. Un televizor mai mare ofera o experienta placuta dar daca este prea mare pentru distanta de la care este privit, poate fi daunator pentru vedere datorita cantitatii mari de lumina pe care ecranul acestuia o emite, mai ales in cazul unei calibrari necorespunzatoare.

Distanta minima de vizionare este cel mai apropiat loc din care veti privi televizorul timp mai indelungat (nu ocazional). Nu tot timpul privim televizorul din acelasi loc. Folositi pentru calcul cea mai mica distanta din care veti privi in mod constant televizorul. De obicei copii prefera sa priveasca televizorul cat mai de aproape, calculati diagonala functie de acea distanta si vederea copiilor dumneavoastra nu va fi afectata in timp.

Diagonala maxima

Pe aceasta o intalniti in toate recomandarile si ghidurile de achizitie, reprezentand dimensiunea maxima pe care o poate avea un televizor cu acel standard de rezolutie daca va fi privit de la distanta introdusa de dumneavoastra. Un televizor cu diagonala maxima va permite sa observati cele mai fine detalii fara a percepe insa pixelatia ecranului, indiferent cat de buna ati avea vederea.

Din pacate acest lucru poate fi daunator pentru ochi, mai ales in cazul persoanelor sensibile, daca  privesc televizorul constant mai multe ore pe zi sau daca televizorul este gresit calibrat.

Rezultatul oferit pentru diagonala maxima este valid numai pentru redarea continutului la acelasi standard cu cel al televizorului. Nu se aplica pentru continutul cu rezolutie mica, nici pentru programele TV transmise analog.

Diagonala optima

Diagonala optima este acea diagonala care va permite sa vedeti si detaliile dar va protejeaza si vederea. Un ecran cu cat este mai mare cu atat emite mai multa lumina. Daca aveti prea multa lumina in camera cu televizorul pornit, inseamna ori ca ati optat pentru un televizor prea mare ori ca televizorul este gresit calibrat.

Daca stiti ca aveti probleme cu ochii (iritati, sensibili la lumina, se rosesc, lacrimeaza, vedere incetoseata, etc) sau ca televizorul va fi privit si mai de aproape (de copii, spre exemplu) este mai sigur pentru dumneavoastra sa optati pentru diagonala optima recomandata.

Ce diagonala sa aleg pana la urma?

Tehnologiile noi au venit cu un marketing foarte agresiv si sunt din ce in ce mai cumparate televizoarele foarte mari, inclusiv pentru camera copiilor sau pentru dormitoare. Este bine sa aveti un televizor mare dar nu este recomandat sa aveti unul prea mare!

Orice televizor intre diagonala maxima si diagonala minima o sa va ofere o experienta placuta. Categoric, un televizor mai mare va fi mai spectaculos dar nu depasiti niciodata diagonala maxima recomandata! Puteti opta insa pentru un televizor mai mic, chiar daca experienta nu va fi aceeasi, dar nu mai mic decat cel optim de la standardul de rezolutie anterior.

Functie de destinatie puteti opta pentru un televizor de diagonala maxima pentru camera de zi, un televizor de diagonala optima pentru dormitor sau unul si mai mic pentru bucatarie.

Intrebari frecvente:

Intrebare: Ce diagonala trebuie sa aiba televizorul 8K?

Raspuns: In cazul televizoarelor 8K respectati recomandarile de diagonala pentru televizoarele Ultra HD. Daca doriti un televizor mai mare, puteti opta pentru diagonala maxima.


Intrebare: Ati oferit diagonala maxima si diagonala optima. Care este diagonala minima?

Raspuns: Nu exista un standard de diagonala minima dar este bine sa nu coborati sub diagonala optima de la standardul HD.  Mai potrivita poate fi considerata diagonala optima de la standardul anterior. In cazul televizoarelor Ultra HD nu se justifica diagonalele mici (nici nu se prea produc) deoarece daca le priviti de la distanta mai mare oricum nu veti observa detaliile pe care acestea sunt capabile sa le redea.


Intrebare: La anumite diagonale nu exista oferte in magazine, acestea fiind de obicei televizoarele Ultra HD mici sau televizoarele HD mari. De ce, si ce facem?

Raspuns: Intr-adevar! Acest lucru se datoreaza mai multor cauze:

 1. Televizoarele foarte mari sunt si foarte scumpe iar din aceasta cauza nu se prea produc pentru a se gasi in oferte.
 2. La televizoarele HD prea mari, pixelul va fi atat de mare incat devine vizibil daca este privit de aproape si nimeni nu le doreste in aceste conditii. Cele mai mari televizoare HD ce pot fi gasite au diagonala de 102 cm si pot fi privite de la 3-4 m fara probleme.
 3. Televizoarele Ultra HD prea mici ar trebui privite prea de aproape pentru a se distinge toate detaliile pe care acestea le pot afisa, adica de la cateva zeci de centimetri. Din aceasta cauza nici acestea nu prea sunt cautate si nu se produc televizoare Ultra HD sub 80 cm.

Daca sunteti in situatia de a dori un televizor mare va recomand sa cumparati un televizor cu rezolutia potrivita pentru distanta de vizionare.


Intrebare: Care este de fapt diagonala recomandata, cea maxima sau cea optima?

Raspuns: Orice diagonala intre diagonala maxima si diagonala optima este recomandata si va oferi o experienta placuta. Functie de ce veti privi mai des la acel televizor, pentru urmarirea programelor TV puteti cumpara fara probleme un televizor cu diagonala chiar mai mica decat cea optima, pe cand pentru filme  este mai potrivita diagonala maxima.


Intrebare: Pot cumpara un televizor Full HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor HD?

Raspuns: Bineinteles! Experienta va fi oricum mai placuta decat cu un televizor HD.


Intrebare: Pot cumpara un televizor Ultra HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor Full HD?

Raspuns: Bineinteles! Experienta va fi oricum mai placuta decat cu un televizor Full HD.


Intrebare: Pot cumpara un televizor Ultra HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor HD?

Raspuns: Da, dar nu veti percepe toate detaliile imaginilor Ultra HD! E pacat sa dati banii pe un televizor Ultra HD si sa il priviti de la distanta asa de mare. Mai bine optati pentru un televizor Full HD mai mare si mai performant cu pret asemanator.


Intrebare: Pot cumpara un televizor HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor Full HD?

Raspuns: Nu ar fi bine sa faceti asta! Un televizor cu rezolutie mica privit de aproape poate fi daunator pentru ochi.


Intrebare: Televizoarele Ultra HD vin prea mari pentru distante relativ mici de vizionare. Ce facem?

Raspuns: In cazul distantelor mari de vizionare nu se vor gasi televizoare atat de mari sau acestea sunt prea scumpe. Nu este nicio problema daca veti lua un televizor mai mic!


Nota 1: Nu este recomandat sa depasiti cu mult dimensiunile calculate pentru standardele Full HD si Ultra HD! Daca totusi le depasiti este recomandat sa fie catre o diagonala mai mica, nu mai mare!

Nota 2: Deoarece pe piata nu se gasesc televizoare foarte mici cu rezolutie mare si nici televizoare foarte mari cu rezolutie mica, trimiterile se fac catre categoria care contine diagonala maxima sau pe cea optima. Cand ajungeti in noua pagina folositi filtrele laterale pentru a afisa doar televizoarele cu rezolutia dorita, din oferta de care sunteti interesati sau cu pretul dorit.

Distribuie pe:

4 comentarii

 1. Buna ziua,
  Doresc sa cumpar pt un dormitor un TV ultra HD, 4 k, nukai ca emisiunile TV si filmele emise prin furnizorul de serviciii prin cablu, DIGI transmite pe toate programele maxim full HD
  Distanta de vizionare este de 210 cm
  Tv-ul va fi montat pe un suport montat pe tavan in fata patului inclinat spre in jos
  Am in vedere ori un tv cu diagonala de 43 inci sau unul de 49 inci mai performant
  Multumesc

  • Buna ziua,

   Ati punctat exact ce va conta: un TV mai performant! In general televizorul 4K se cumpara pentru streaming online sau pentru continut local nativ 4K dar si in ideea ca pe viitor tot mai multe canale vor transmite si 4K iar noi vrem sa fim pregatiti 🙂
   Conteaza deci ca televizorul sa aiba un upscaling bun, asa ca oricare dintre modelele „mai performante” de la Sony, Samsung sau LG pot fi alegerea potrivita. Probabil ca nici un TV Full HD nu v-ar dezamagi dar ar fi mai greu sa gasiti un model la acelasi nivel, nu stiu de ce se grabesc producatorii sa renunte la ele.

   Va dorim o alegere fericita!

 2. Am cautat un televizor pe care sa il privesc de la 2,5 m si am ales diagonala optima de 127 cm. Numai ca in magazin ma duce la televizoare Ultra HD peste 152 cm. Noroc ca am dat si pe alea de 208 cm si m-a dus la cele de 127 care chiar erau in pagina. Deci le ati inversat dar fiind actualizarea de azi e scuzabil zic eu. Oricum n-am mai luat de 127 am luat un Philips de 139 ca era la reducere. Oricum buna treaba, in rest functioneaza, e bun daca reparati asta. Intre 127 si 208 am avut de unde sa aleg. Luam si mai mare dar pretul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *