Calculator diagonala Televizor

Calculator diagonala TV Versiune 3.1.2 - 23.11.2020

Introdu distanta de vizionare:
cm

Televizorul HD

Introdu distanta de vizionare si apasa Calculeaza pentru a aparea rezultatele

Televizorul Full HD

Introdu distanta de vizionare si apasa Calculeaza pentru a aparea rezultatele

Televizorul Ultra HD

Introdu distanta de vizionare si apasa Calculeaza pentru a aparea rezultatele

Instructiuni de utilizare:

Cum alegi diagonala unui televizor? Functie de distanta de la care va fi privit si de rezolutia acestuia.

Acest calculator este util inainte de achizitia unui televizor.

Pentru a calcula diagonala maxima si diagonala optima a unui televizor introduceti distanta minima de vizionare in centimetri, mai mare de 100 si mai mica de 600 (intre 1 si 6 metri), fara zecimale (ex: 350). 1m = 100cm.
Daca totusi doriti sa folositi zecimale folositi punctul ca separator (ex: 250.5).

Daca ai probleme in a alege diagonala noului televizor iti venim in intampinare cu aceasta aplicatie care este un calculator de diagonala pentru televizoare.

De retinut: Nu toate dimensiunile de televizoare sunt disponibile pentru toate rezolutiile. Spre exemplu, nu veti gasi televizoare Ultra HD mai mici de 101 cm dar nici televizoare HD mai mari de 101 cm, bineinteles cu mici exceptii. Din aceasta cauza, incepand cu versiunea 3.1.0 lansata in Septembrie 2019 am adaptat calculatorul pentru oferta pietei, acesta afisand acum diagonalele disponibile pentru fiecare standard de rezolutie in parte si oferind link spre categoria respectiva din oferta celui mai mare retailer din tara.

Pentru imbunanatirea acestui calculator am activat si comentariile in pagina, va puteti spune parerea, puteti raporta probleme sau, de ce nu, sa faceti recomandari pentru imbunatatiri.

Aceasta aplicatie calculeaza diagonala maxima si diagonala optima functie de distanta de la care va fi privit televizorul pentru fiecare dintre cele trei standarde de rezolutie existente pe piata.

Scopul este acela de a nu alege niciodata un televizor prea mare pentru distanta de la care este privit! Din aceasta cauza diagonala minima nu este adusa in discutie. Daca totusi doriti sa optati pentru diagonala minima pentru a va proteja vederea puteti lua de referinta diagonala recomandata pentru standardul HD.

Nici sa luati un televizor prea mic nu este recomandat, nu trebuie sa va fortati vederea pentru a percepe detaliile, pentru a citi subtitrarile filmelor sau mesajele  din antetul si de pe burtiera televiziunilor de stiri. deci „Optim” este cel mai bun!

Diagonala televizorului se calculeaza functie de rezolutia acestuia si de distanta de vizionare. Un televizor mai mic ofera o experienta mai putin spectaculoasa. Un televizor mai mare ofera o experienta placuta dar daca este prea mare poate fi daunator pentru sanatate deoarece va fi privit prea de aproape, afectand ochi datorita cantitatii mari de lumina pe care ecranul acestuia o emite, mai ales in cazul unei calibrari necorespunzatoare.

Distanta minima de vizionare este cel mai apropiat loc din care veti privi televizorul timp mai indelungat (nu ocazional). Nu tot timpul privim televizorul din acelasi loc. Folositi pentru calcul cea mai mica distanta din cere veti privi in mod constant televizorul. De obicei copii prefera sa priveasca televizorul cat mai de aproape, calculati diagonala functie de acea distanta si vederea copiilor dumneavoastra nu va fi afectata in timp.

Diagonala maxima

Pe aceasta o intalniti in toate recomandarile si reprezinta dimensiunea maxima pe care o poate avea un televizor cu acel standard de rezolutie daca va fi privit de la distanta introdusa de dumneavoastra. Va permite sa observati cele mai fine detalii fara a percepe insa pixelatia ecranului, indiferent cat de buna ati avea vederea.

Din pacate acest lucru poate fi daunator pentru ochi, mai ales in cazul persoanelor sensibile, daca  fac asta constant mai multe ore pe zi sau daca televizorul este gresit calibrat.

Rezultatul oferit pentru diagonala maxima este valid numai pentru redarea continutului la acelasi standard cu cel al televizorului. Nu se aplica pentru continutul cu rezolutie mica, nici pentru programele TV transmise analog.

Diagonala optima

Diagonala optima este acea diagonala care va permite sa vedeti si detaliile dar va protejeaza si vederea. Un ecran cu cat este mai mare cu atat este mai daunator pentru ochi datorita luminii pe care acesta o emite.

Daca stiti ca aveti probleme cu ochii (iritati, sensibili la lumina, se rosesc, lacrimeaza, vedere incetoseata, etc) sau ca televizorul va fi privit si mai de aproape (de copii, spre exemplu) este mai sigur pentru dumneavoastra sa optati pentru diagonala optima recomandata.

Ce diagonala sa aleg pana la urma?

Trebuie sa intelegeti ca ideea de baza este sa nu priviti televizorul prea de aproape. Tehnologiile noi au venit cu un marketing foarte agresiv si sunt din ce in ce mai cumparate televizoarele foarte mari, inclusiv pentru camera copiilor sau pentru dormitoare. Este bine sa aveti un televizor mare dar nu este recomandat sa aveti unul prea mare!

Functie de experientele pe care doriti sa le traiti in fata televizorului, de cat timp veti petrece in fata lui si de cat de sanatoasa aveti vederea, puteti alege orice televizor cu diagonala intre diagonala maxima si diagonala optima recomandate sau chiar unul mai mic. Puteti alege deci si un televizor mai mic, chiar daca experienta nu va fi aceeasi, dar nu mai mic decat cel optim de la standardul de rezolutie anterior.

Functie de destinatie puteti opta pentru un televizor de diagonala maxima pentru camera de zi, un televizor de diagonala optima pentru dormitor sau unul si mai mic pentru bucatarie.

Intrebari frecvente:

Intrebare: Ati oferit diagonala maxima si diagonala optima. Care este diagonala minima?

Raspuns: Nu exista un standard de diagonala minima dar este bine sa nu coborati sub prima recomandare a calculatorului de diagonala.  Mai potrivita poate fi considerata diagonala optima de la standardul anterior. In cazul televizoarelor Ultra HD nu se justifica diagonalele mici (nici nu se prea produc) deoarece daca le priviti de la distanta mai mare oricum nu veti observa detaliile pe care acestea sunt capabile sa le redea.


Intrebare: La anumite diagonale nu exista oferte in magazine, acestea fiind de obicei televizoarele Ultra HD mici sau televizoarele HD mari. De ce, si ce facem?

Raspuns: Intr-adevar! Acest lucru se datoreaza mai multor cauze:

  1. Televizoarele foarte mari sunt si foarte scumpe iar din aceasta cauza nu se prea produc pentru a se gasi in oferte.
  2. La televizoarele HD prea mari, pixelul devine vizibil daca este privit de aproape si nimeni nu le doreste in aceste conditii. Cele mai mari televizoare HD ce pot fi gasite au diagonala de 102 cm si pot fi privite de la 3-4 m fara probleme.
  3. Televizoarele Ultra HD prea mici ar trebui privite prea de aproape pentru a se distinge toate detaliile pe care acestea le pot afisa, adica de la cateva zeci de centimetri. Din aceasta cauza nici acestea nu prea sunt cautate si nu se produc televizoare Ultra HD sub 80 cm.

Daca sunteti in aceasta situatie va recomand sa cumparati un televizor cu rezolutia potrivita pentru distanta de vizionare.


Intrebare: Care este de fapt diagonala recomandata, cea maxima sau cea optima?

Raspuns: Orice diagonala intre diagonala maxima si diagonala optima este recomandata, functie de ce veti privi la acel televizor. Pentru urmarirea programelor TV puteti cumpara fara probleme un televizor cu diagonala chiar mai mica decat cea optima.


Intrebare: Pot cumpara un televizor Full HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor HD?

Raspuns: Bineinteles! Experienta va fi oricum mai placuta decat cu un televizor HD.


Intrebare: Pot cumpara un televizor Ultra HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor Full HD?

Raspuns: Bineinteles! Experienta va fi oricum mai placuta decat cu un televizor Full HD.


Intrebare: Pot cumpara un televizor Ultra HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor HD?

Raspuns: Da, dar nu veti percepe toate detaliile imaginilor Ultra HD! E pacat sa dati banii pe un televizor Ultra HD si sa il priviti de la distanta asa de mare. Mai bine optati pentru un televizor Full HD mai mare si mai performant.


Intrebare: Pot cumpara un televizor HD cu dimensiunea recomandata de calculatorul de diagonala pentru un televizor Full HD?

Raspuns: Nu ar fi bine sa faceti asta! Un televizor cu rezolutie mica privit de aproape poate fi daunator pentru ochi.


Intrebare: Televizoarele Ultra HD vin prea mari pentru distante relativ mici de vizionare. Ce facem?

Raspuns: In cazul distantelor mari de vizionare nu se vor gasi televizoare atat de mari sau acestea sunt prea scumpe. Nu este nicio problema daca veti lua un televizor mai mic!


Nota 1: Nu este recomandat sa depasiti cu mult dimensiunile calculate pentru standardele Full HD si Ultra HD! Daca totusi le depasiti este recomandat sa fie catre o diagonala mai mica, nu mai mare.

Nota 2: Deoarece pe piata nu se gasesc televizoare foarte mici cu rezolutie mare si nici televizoare foarte mari cu rezolutie mica, trimiterile se fac catre categoria care contine diagonala maxima sau pe cea optima. Cand ajungeti in noua pagina folositi filtrele laterale pentru a afisa doar televizoarele cu rezolutia dorita, din oferta de care sunteti interesati sau cu pretul dorit.

2 Pareri on Calculator diagonala Televizor

Adaugă un comentariu...

  1. Am cautat un televizor pe care sa il privesc de la 2,5 m si am ales diagonala optima de 127 cm. Numai ca in magazin ma duce la televizoare Ultra HD peste 152 cm. Noroc ca am dat si pe alea de 208 cm si m-a dus la cele de 127 care chiar erau in pagina. Deci le ati inversat dar fiind actualizarea de azi e scuzabil zic eu. Oricum n-am mai luat de 127 am luat un Philips de 139 ca era la reducere. Oricum buna treaba, in rest functioneaza, e bun daca reparati asta. Intre 127 si 208 am avut de unde sa aleg. Luam si mai mare dar pretul…

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*