Evolutia din ultimii ani a tehnologiei ofera consumatorului o gama foarte variata de produse cu functii similare. Daca in urma cu ceva timp fiecare familie avea in casa clasicul televizor cu tub catodic de 56-71 cm, acum tehnologiile noi ne pun in situatia de a alege. Aici este punctul in care de cele mai multe ori se blocheaza consumatorul, avand de ales dintr-o gama foarte larga de produse si neexistand consiliere pe aceasta tema.
Televizor sau videoproiector?
Ne propunem in cele ce urmeaza sa raspundem la o intrebare cat se poate de simpla: Televizor sau videoproiector?
Pe piata romaneasca se gaseste o gama larga de videoproiectoare, cu preturi de la putin peste 1000 de Lei pana la cateva zeci de mii de Lei, fiind comercializate de eMag, , , si .
Televizoarele au evoluat forte mult in ultimii ani, tehnologiile cu plasma si LCD inlocuind complet tehnologia cu tub catodic. Este un lucru bun datorita consumului redus al noilor tehnologii si nu tocmai bun datorita pretului ridicat al acestora.
O remarca speciala as face in cazul televizoarelor cu plasma, care sunt considerate de forte multi consumatori invechite. Este o abordare gresita care este probabil sustinuta de intrarea agresiva pe piata a asa-numitelor televizoare LED, despre care am mai discutat si despre care am mai spus ca sunt in esenta televizoare LCD iluminate cu LED-uri. Avantajul acestora decurge din consumul redus de energie, din faptul ca sunt mai subtiri, mai usoare si ofera imagini mai stralucitoare. Cu toate astea, televizoarele cu plasma ofera o imagine mai calda, au mai putine defecte de imagine si mai recomandate pentru spatiile nu foarte luminoase. Pentru spatiile foarte luminoase raman de preferat televizoarele LED.
Dar nu numai televizoarele au evoluat in ultima vreme, ci tot ce tine de tehnologie, inclusiv videoproiectoarele. Daca in urma cu ceva timp acestea erau folosite doar pentru prezentari video unde ponderea textului si a graficelor era foarte mare, in detrimentul imaginilor in miscare, acum aceste videoproiectoare pot reda imagini 3D dinamice, in miliarde de nuante de culori pe ecrane cu diagonale de pana la 7 metri. Trebuie sa recunoastem, indiferent de tehnologia folosita, un televizor nu poate face asa ceva. In plus, conectivitatea videoproiectoarelor moderne permite conectara oricarui dispozitiv pentru a reda imaginile cu ajutorul acestuia.
Dar poate fi folosit proiectorul in orice conditii?
Ei bine, aici e problema. Videoproiectorul nu poare reda imagini in incaperi bine iluminate. Adica pentru a urmari imaginile oferite de videoproiector aveti nevoie de o incapere special amenajara unse sa fie cat mai intuneric. Desi sunt modele care se lauda ca vor reda imagini in conditii de iluminare normala, nu este asa, acele imagini avand contrastul mult atenuat, fiind spalacite, albul prea luminos si lipsind cu desavarsire culoarea neagra.
Deci prima conditie pentru a folosi un videoproiector este amenajarea incaperii in acest scop.
O alta problema in cazul proiectoarelor este durata de viata a becului. Aceasta este specificata la fiecare model si in cazul in care acesta este utilizat intens, becul va trebui schimbat la fiecare 2-3 ani. Ce mare lucru, doar e un bec! Da, dar acest bec o sa va coste de fiecare data 200-400 de Dolari… Deci, recomandat ar fi sa fie folosit moderat, 12-15 0re pe saptamana.
Legat de durata de viata a becurilor folosite la videoproiectoare, trebuie specificat ca si aici au intervenit noile tehnologii oferind modele care au iluminarea LED sau laser. Din pacate, acestea nu au atins nivelul de performanta asteptat, neputand oferi suficienta lumina si fiind folosite pentru videoproiectoare mici, modeste.
Dimensiunea imaginilor redate de un videoproiector incepe de la aproximativ 1m si ajunge pana la 7 metri functie de model, majoritatea avand randament maxim la redarea imaginilor cu diagonala de 2,5 m. Asta inseamna ca si camera trebuie sa aiba dimensiuni pe masura. Adica, in continuare, videoproiectorul pare sa se preteze mai bine la salile de conferinte si amfiteatre.
Adica, pentru acasa, cel mai indicat este in continuare televizorul si se recomanda folosirea unui videoproiector doar daca este neaparat necesar sau in cazul in care doriti o experienta deosebita.
Cand spun experienta deosebita ma refer la faptul ca experienta vizionarii continutului HD si continutului 3D redat de un videoproiector de calitate, este unica. Daca imaginile televiziunii standard sau prin satelit nu arata asa de bine redate pe un videoproiector, datorita ecranului mare, situatia se schimba integral cand vine vorba de continut HD. Un film redat de pe DVD, Blu-ray sau chiar filmele HD-TV, mai ales daca sunt redate pentru un eveniment cu multi invitati se va vedea mult mai bine daca este redat pe un videoproiector.
Videoproiectoarele moderne pot reda continut 3D, practic orice continut nativ 3D iar acesta va putea fi vizionat cu ajutorul unor ochelari speciali care in unele cazuri sunt oferiti odata cu videoproiectorul iar in altele vor fi achizitionati separat, avand preturi de cateva sute de lei, functie de model.
In concluzie:
- Videoproiectorul poate fi folosit in incaperi intunecoase
- Videoproiectorul se va folosi pe ecrane mari, deci numai in incaperi spatioase
- Videoproiectorul va reda bine doar imaginile ce indeplinesc standardele HD (datorita ecranului mare)
- Becul videoproiectorului are durata de viata limitata dar poate fi inlocuit
- Pentru evenimentele din aer liber videoproiectorul este de neinlociut
- Nu am spus nimic de consum, deoarece pentru a obtine o imagine de dimensiuni asa mari, un consum de 200-400 W este normal.
Pentru acasa, cea mai buna solutie ramane, in continuare, televizorul!
Pentru evenimentele din aer liber videoproiectorul este de neinlociut.
Foarte adevarat!