Care este diferenta dintre UHD si 4K la televizoare?

Diferente UHD si 4K

Aparute pe piata in ultimii ani, televizoarele Ultra HD (UHD) au inceput sa fie din ce in ce mai mult preferate de utilizatori, datorita multiplelor avantaje pe care acestea le prezinta. Nu vom insista asupra acestui aspect dar cel mai important dintre aceste avantaje este faptul ca acestea sunt singurele televizoare mari ce pot fi privite de la distante mici si, din aceasta cauza, sunt cele mai potrivite pentru spatiile de locuit.

Daca un televizor Full HD de mari dimensiuni este privit prea de aproape va fi deranjant pentru ochi, putand fi percepute elementele constructive ale imaginii, acest fenomen nu se poate intampla la televizoarele UHD.

Pentru o mai buna exemplificare puteti vedea in imaginea de mai jos o reprezentare la scala a diferentei dintre rezolutii la calitate identica a imaginii si veti vedea cat din rezolutia 4k poate reda fiecare standard de rezolutie.

Reprezentare scala rezolutii

Sunt insa mai multi termeni care se folosesc pentru a defini aceste televizoare, dintre care cei mai intalniti sunt UHD (sau Ultra HD) si 4K. Este vreo diferenta intre acestia? Au dreptate cei care sustin ca magazinele si producatorii folosesc eronat termenul 4k pentru a induce in eroare cumparatorii si a le vinde televizoare cu rezolutie mai mica? Si daca e o diferenta, care e mai bun?

Pentru a raspunde la aceste intrebari va trebui sa vedem ce reprezinta fiecare dintre aceste standarde. Facem de la inceput precizarea ca denumirea 4K vine de la numarul de pixeli afisat pe orizontala imaginii.

In acest caz, de ce scrie 4K si pe televizoarele UHD care au rezolutia orizontala mai mica, adica de 3840 pixeli?

Imaginile 4K pot fi redate practic in doua standarde principale, acestea fiind folosite in medii diferite.

  • Standardul DCI 4K este un standard de rezolutie ce asigura redarea imaginilor cu rezolutie de 4096 x 2160 pixeli, de unde vine si denumirea de 4K (de la 4096). Acest standard este foarte mult folosit de casele de filme pentru productiile video si are o ratie (aspectul imaginii) nu tocmai intalnita la televizoare: 19:10.
  • Standardul UHD-1 denumit si UHDTV este echivalentul DCI 4K adaptat pentru redarea pe ecranele de televiziune cu aspectul imaginii de 16:9. In acest fel, s-a pastrat rezolutia verticala de 2160 iar rezolutia longitudinala a fost adaptata conform aspectului de 16:9 si a devenit 3840. Acest standard se intalneste sub denumirile UHD, Ultra HD, UHDTV sau 2160p, 4K UHD. Mare confuzie, nu?

Dupa cum observati, nu este nimic nefiresc daca pe un televizor Ultra HD scrie 4K UHD, aceasta fiind chiar una din denumirile standardului UHD-1, adica 4K adaptat pentru redarea pe ecrane cu ratia de aspect de 16:9 specifica televiziunii moderne.

Speram ca acesta dezambiguizare va fi de folos si va inlatura temerile de a nu fi inselati cand cumparati un televizor Ultra HD.

Nota: Termenul 4K este unul generic si poate fi intalnit si pentru rezolutii similare dar nestandardizate. Pentru a elimina orice dubiu prezentam mai jos tabelul cu rezolutiile 4K standardizate.

Format standardizatRezolutieAspect ratie ecranNumar pixeli
UHD TV, Ultra HD, UHD 4K, UHD (Televiziune)3840 × 21601,78:1 (16:9)8.294.400
Ultra wide (Televiziune profesionala)5120 x 21602,37:1 (21:9)11.059.200
DCI 4K (Rezolutie Nativa)4096 × 21601,90:1 (256:135)8.847.360
DCI 4K (Cinema Scope)4096 × 17162,39:17.028.736
DCI 4K (Cinema Flat)3996 × 21601,85:18.631.360

Ca si cum nu ar fi fost suficient, pe langa termenii folositi pana acum, adica UHD si 4 K a mai aparut unul nou: SUHD.
Magazinele vand televizoare SUHD, clientii cauta televizoare SUHD. Dar ce inseamna SUHD? E o noua tehnologie, un standard de rezolutie, ce e?

Dupa indelungi cautari si comparatii, se pare ca nu exiasta niun standard de rezolutie SUHD si nici o tehnologie speciala, ci este o denumire folosita pentru ecranele Ultra HD (4K) fabricate de Samsung in tehnologie Quantum Dot.
Deci, un televizor SUHD este un televizor care are ecran Ultra HD 4K produs intr-o tehnologie noua de Samsung. Acesta este si motivul pentru care acest termen se intalneste in specificatiile televizoarelor Samsung…

Putem concluziona ca diferentele de rezolutie intre diferite standarde Ultra HD provin in principal de la formatul ecranului. In felul acesta 4K este doar un termen care s-a impus pe piete si, din acesta cauza, a fost adoptat de magazine si mai apoi de producatori, fiind foarte promovat in acest moment.

Care este diferenta dintre UHD si 4K la televizoare? - 5139

Vezi reducerile principalelor magazine!

Iata care sunt promotiile valabile astazi, 19 august 2022:

eMag.ro PC Garage evoMag

Spune-ti parerea

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*