Stim cu totii ca dispozitivele actuale dispun de o tehnologie de oglindire pe televizor, screen mirroring in engleza, care permite ca pe ecranul televizorului (sau de ce nu, pe ecranul de proiectie al videoproiectorului) sa fie afisata exact aceeasi imagine ca pe ecranul telefonului sau tabletei, fara a folosi fire de conexiune.
Aceasta tehnologie a fost dezvoltata pe baza standardului Wi-Fi Direct si nu are nevoie de o retea locala la care sa fie conectate cele doua dispozitive. Este insa valabila numai pentru produsele certificate Miracast si poate fi folosita numai si numai cu televizoare si videoproiectoare compatibile cu aceasta tehnologie.
Afisarea se face prin intermediul unei conexiuni directe peer-to-peer intre dispozitivul mobil si televizor, beneficiaza de criptare WPA2 asigurand protejarea continutului transmis, permite redarea imaginilor cu rezolutii de pana la 1920×1080 si nu necesita conexiune la internet.
Din pacate, aceasta tehnologie inca nu este foarte bine pusa la punct mai ales pentru dispozitivele necertificate, fiind in continuare posibile incompatibilitati si diverse bug-uri daca se folosesc dispozitive de la producatori diferiti.
Nu putem pune la indoiala utilitatea acestei tehnologii, permitand vizionarea impreuna cu familia sau prietenii a clipurilor captate cu telefonul sau tableta, redarea mai facila a filmelor de pe dispozitivele mobile, etc. Mult mai clara este, insa, utilitatea in aplicatiile business, cand intr-o sala de conferinte pot fi afisate pe proiector prezentarile, graficele sau materialele publicitare.
De ce am nevoie pentru oglindirea ecranului (Screen Mirroring)
Asa cum am spus mai sus, pentru a folosi acesta tehnologie atat telefonul cat si receptorul, televizor sau videoproiector, trebuie sa beneficieze de suport Miracast. Asta inseamna ca telefonul sau tableta trebuie sa aiba implementata acesta functie atat la nivel hardware cat si la nivel software iar televizorul sa aiba integrata tehnologia Miracast sau sa fie dotat cu un adaptor (dongle, stick) Miracast.
Din punct de vedere softaware, in principiu, dispozitivele care ruleaza Windows 8.1, Windows Phone 8.1, Windows 10, Windows 10 Mobile, Android 4.4.x , Android 5.x si Android 6.x beneficiaza de suport nativ pentru Miracast pe cand cele care ruleaza Android 4.2, Android 4.3, Windows 7, Windows 8 precum si distributii mai noi de Linux, permit instalarea de aplicatii specializate dar este de preferat sa se foloseasca dispozitive cu suport nativ. Trebuie sa tineti cont de faptul ca produsele Apple, indiferent ca sunt telefoane, tablete sau laptopuri, nu sunt compatibile Miracast, acestea avand propriile tehnologii (Apple AirPlay).
Din punct de vedere hardware, majoritatea dispozitivelor moderne produse in ultimii 2 ani sunt dotate cu procesoare ce ofera suport Miracast, indiferent daca sunt dezvoltate de Intel, AMD sau in tehnologia ARM.
Receptorul, adica televizorul sau videoproiectorul poate sa aiba tehnologia Miracast integrata, dar, datorita faptului ca aceasta tehnologie a fost dezvoltata in ultimii ani, majoritatea televizoarelor nu dispun de ea. Nu este o problema chiar atat de mare deoarece se poate folosi un adaptor care se va conecta pe unul dintre porturile HDMI ale televizorului si va fi alimentat de la unul dintre porturile USB. Practic, acesta se conecteaza si se alimenteaza de la televizor, fara a fi nevoie de o alta sursa de alimentare.
Cum se face conexiunea Miracast
In primul rand se conecteaza adaptorul la televizor si se selecteaza, din meniul televizorului, ca dispozitiv de intrare. Nu uitati sa porniti adaptorul daca acesta are buton de pornire. Daca televizorul are integrata tehnologia Miracast este necesara doar activarea acesteia.
In cazul dispozitivelor mobile este putin mai complicat pentru ca sunt mai multe versiuni software ce ruleaza pe foarte multe versiuni hardware. Cei care ati facut update-uri software la dispozitive mai vechi, este posibil sa descoperiti ca acestea nu sunt compatibile Miracast, indiferent daca este vorba de laptopuri, tablete sau telefoane. Dar pentru ca cele mai folosite sunt dispozitivele Android, majoritatea utilizatorilor care doresc sa faca oglindirea ecranului folosesc o tableta sau un telefon Android.
Prima data asigurati-va ca aveti conexiunea wireless pornita la telefon sau tableta iar in meniul de setari intrati la Wi-Fi. Acolo apasati tasta meniu (hardware, cea de pe panoul frontal sau lateral al telefonului sau tabletei) si selectati optiunea Wi-Fi Direct.
Acolo se va face o scanare si vor fi afisate toate dispozitivele gasite iar prin selectare se face imperecherea.
La dispozitivele mai vechi se intra in meniul de setari, la setarile ecranului (Display) si se cauta optiunea Cast Screen sau Wireless display la cele mai noi, pentru activare. Prin accesarea Cast Screen se face o cautare automata si vor fi afisate pe ecran toate dispozitivele externe ce suporta acesta tehnologie. Acesta operatiune poate dura chiar mai mult de 1 minut, nu va impacientati.
Cel mai probabil va aparea un singur dispozitiv, adica televizorul dumneavoastra, dar asta numai daca a fost activata functia de oglindire a ecranului sau daca s-a instalat un dongle compatibil. Se selecteaza dispozitivul la care doriti sa va conectati, si se bifeaza Enable wireless display. Daca vi se cere un cod pin, acesta trebuie sa fie afisat pe ecranul televizorului si trebuie introdus intocmai (cod pin displayed on TV). Apasati Connect/OK si asteptati ca pe televizor sa fie afisata imaginea de pe ecranul telefonului.
Se poate intampla sa apara fel si fel de probleme, datorita faptului ca aceasta tehnologie este inca la inceput. Cel mai frecvent se intampla sa nu poate fi imperecheate anumite dispozitive dar nu este exclusa nici aparitia de erori sau afisarea imaginii cu zoom. Rezultatele sunt garantate atunci cand se folosesc dispozitive produse de aceeasi firma.
Atentie, unele dispozitive Miracast au buton de pornire!