De ce tin cont cand cumpar un televizor 3D – 3D activ sau 3D pasiv – care e mai bun?

Poți partaja pe:

Intr-adevar exista doua tehnologii de baza in redarea imaginilor 3D si ambele se folosesc de niste ochelari speciali. In cazul in care doriti sa achizitionati un televizor 3D va recomand sa cititi mai intai cateva recenzii pentru a va forma o idee cat mai ampla despre cele doua tehnologii si chiar sa testati cele doua tehnologii inainte de a lua o decizie. Veti vedea ca sunt persoane care afirma ca televizoarele 3D active dau dureri de cap sau ca televizoarele 3D pasive ofera imagini slabe, fara claritate.

Si aceste afirmatii sunt absolut adevarate doar ca sunt adevarate numai pentru cei ce au facut afirmatiile si numai pentru televizoarele pe care ei le-au testat. Altfel, cele doua tehnologii au fiecare avantaje si dezavantaje dar ambele sunt foarte bine puse la punct si ofera experiente unice.

Televizorul 3D pasiv

Prima dintre cele doua tehnologii foloseste niste ochelari polarizati, fara baterie, care se numesc ochelari pasivi.

Prin acesta tehnologie pe ecranul televizorului se redau simultan cele doua imagini, una pentru ochiul stang si una pentru ochiul drept, doar ca cele doua imagini sunt si ele polarizate astfel incat, atunci cand purtati ochelarii, cu fiecare ochi veti vedea doar imaginea destinata acestuia, datorita lentilelor polarizate.

Diagrama functionare televizor 3D cu ochelari pasivi
Diagrama functionare televizor 3D cu ochelari pasivi

Dupa cum observati, imaginile nu sunt redate pa rand, ci intercalate. Pentru a intelege imaginati-va ca ecranul va fi impartit intr-un numar de linii egal cu rezolutia verticala. Imaginile pentru cei doi ochi vor fi intercalate pe aceste linii: prima linie polarizata pentru ochiul stang, cea de-a doua pentru ochiul drept si tot asa. Privite fara ochelari, cele doua imagini vor parea suprapuse.

Functioneaza bine tehnologia 3D pasiva?

Acesta tehnologie este foarte mult folosita in cinematografele 3D si daca ati vazut un film intr-un astfel de cinematograf stiti deja ca functioneaza bine. Dar sa vedem care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale acestei tehnologii:

Avantaje 3D pasiv

  • Pretul redus al ochelarilor va permite sa aveti oricate perechi si sa invitati oricati prieteni sa urmariti impreuna filmele 3D preferate
  • Cele doua imagini sunt afisate simultan si ambii ochi le percep in acelasi timp, odata cu rata de refresh a televizorului, fara a aparea efectul de clipire a imaginii
  • Gama larga de compatibilitate, daca veti lua alt televizor 3D pasiv nu va trebui sa schimbati si ochelarii

Dezavantaje 3D pasiv

  • Datorita faptului ca cele doua imagini sunt afisate deodata pentru ambii ochi, ecranul va fi practic impartit, chiar daca cele doua imagini sunt intercalate. Acest fenomen va duce la scaderea rezolutiei imaginilor vazute.
  • Datorita sistemului polarizat nu puteti vedea imaginile 3D daca inclinati capul (polarizarea este in unghi de 900 la un ochi fata de celalalt).

De ce trebuie sa tineti cont cand cumparati un televizor 3D pasiv?

Bineinteles de rezolutia si de dimensiunea acestuia pentru a le potrivi cat mai bine cu spatiul unde va fi instalat. Si asta nu inseamna ca trebuie sa luati un televizor cat mai mare ci un televizor cu rezolutia cat mai mare si dimensiunea cat mai potrivita pentru ca vizualizarea sa se faca de la o distanta de cel putin de doua ori diagonala.

Noile televizoare 3D LG au toate rezolutia full HD in asa fel incat redarea 3D sa se faca in conditii cat mai bune indiferent de dimensiune. Televizoare 3D pasive mai produc Philips, ToshibaPanasonic precum si  Cello si Technika, mai putin cunoscute pe piata din Romania .

Televizorul 3D activ

Cea de-a doua dintre tehnologii foloseste niste ochelari electronici care se sincronizeaza cu televizorul si care se mai numesc si ochelari shutter sau ochelari activi.

Prin acesta tehnologie pe ecranul televizorului sunt afisate alternativ cele doua imagini, odata pentru ochiul stang, odata pentru ochiul drept. Acest lucru se face cu mare rapiditate, functie de rata de refresh a televizorului.

Diagrama functionare televizor 3D activ
Diagrama functionare TV 3D cu ochelari activi

Ochelarii activi se sincronizeaza cu televizorul si au rolul de a oferi fiecarui ochi imaginea dedicata acestuia, prin obturarea celuilalt ochi. Din acesta cauza, la televizoarele cu rata de refresh mica poate aparea efectul de clipire. Din fericire, majoritatea televizoarelor moderne au rata de refresh mai mare de 100, putand ajunge la unele chiar si la 400, ceea ce inseamna ca palpairea este imposibil de perceput.

Pentru a intelege mai clar imaginati-va un televizor care reda pe rand doua imagini, una pentru ochiul stang si una pentru ochiul drept, atat repede incat dumneavoastra nu observati decat combinatia celor doua imagini, adica fara ochelari veti vedea cele doua imagini suprapuse. In momentul in care puneti ochelarii 3d activi, acestia vor acoperi la fiecare cadru ochiul care nu trebuie sa vada acel cadru. Cand este redata imaginea pentru stangul, va fi acoperit dreptul, si invers.

Functioneaza bine tehnologia 3D activa?

Unii spun ca functioneaza cel mai bine, fiecare ochi vazand numai si numai ceea ce trebuie. Sunt insa persoane mai sensibile care percep palpairea imaginii dar, asa cum am mai spus, la televizoarele cu rata mare de refresh este putin probabil.

Avantaje 3D activ

  • Imaginile vor fi vazute la rezolutia televizorului, ceea ce ofera maximul de claritate si cele mai bune detalii
  • Imaginile nu vor suferi transformari pentru a fi impartite si polarizate
  • Niciodata un ochi nu va putea vedea imaginea pentru celalalt, nici chiar daca se inclina capul. Totusi, la inclinarea capului peste o anumita limita efectul 3D dispare.
  • Efectele 3D sunt ceva mai clare si mai ample.

Dezavantaje 3D activ

  • Tehnologia injumatateste pentru fiecare ochi rata de refresh a televizorului
  • Ochelarii sunt foarte scumpi. Chiar daca primiti doua perechi odata cu televizorul, va trebui sa mai cumparati cateva pentru a avea pentru toti membrii familiei si eventual prieteni.
  • Ochelarii nu sunt compatibili de la un televizor la altul. Daca schimbati televizorul se poate intampla ca vechii ochelari sa nu mai fie compatibili.

De ce trebuie sa tineti cont cand cumparati un televizor 3D activ?

Bineinteles de rata de refresh a televizorului. Televizoare moderne au rate de refresh de pana la 400 Hz ceea ce inseamna ca este imposibil sa fie percepute palpairile. In mod normal nici la 100 Hz nu pot fi percepute dar sigur sunt evidente la 50 Hz.

Noile televizoare 3D SamsungSony si Sharp au rate de reinprospatare foarte mari in asa fel incat efectele neplacute sunt reduse la minim.

Poți partaja pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *