Daca tocmai ati cumparat televizorul mult dorit, nu este exclus sa descoperiti ca parca nu se potriveste chiar atat de bine cu mobilierul din camera, ca suportul pe care sta pare fragil si uneori se balanseaza sau ca daca il puneti pe mobilier este prea aproape si parca ar fi mai bine daca l-ati monta pe perete.
Acesta este momentul in care trebuie sa va informati cat mai bine despre sistemele de montare a televizorului pe perete sau de alternative pentru a alege cea mai eleganta si mai simpla solutie: un suport TV de perete bun, un suport TV de tavan, un suport TV de pardoseala sau un suport TV de mobilier.
Cu ocazia aceasta veti intalni un termen nou: VESA!
Ce este VESA si ce legatura are cu suportul TV?
Toate televizoarele aflate pe piata indeplinesc standardele Video Electronics Standards Association (adica VESA) si din aceasta cauza toate vor avea acelasi sistem de prindere pe perete, acest sistem diferind de la un televizor la altul doar prin dimensiune. Veti avea deci nevoie de un suport TV de perete compatibil VESA.
Multe dintre suporturile TV de perete compatibile VESA sunt construite in asa fel incat un singur suport se poate potrivi la mai multe dimensiuni de televizoare cu standarde VESA diferite. Dar, pentru ca informatiile din dictionarul de termeni sunt limitate, prima data sa lamurim ce este in fapt acest VESA, cum arata, ce reglementeaza, cum este exprimat si ce nu reglementeaza.
VESA reglementeaza modul de dispunere si distanta dintre suruburile de prindere a televizorului pe perete. Astfel, cele 4 suruburi ale sistemului de prindere pot fi puse in forma de patrat sau dreptunghi iar distanta dintre ele trebuie sa aiba anumite valori standardizate. Standardul de prindere VESA este exprimat in milimetri si contine doua valori, prima reprezentand distanta dintre suruburi pe orizontala iar cea de-a doua distanta dintre suruburi pe verticala.
Desi VESA reglementeaza tipul si dimensiunea suruburilor folosite pentru prinderea televizorului, este posibil ca suruburile primite la suport sa nu se potriveasca la televizorul dumneavoastra. Verificati cu atentie, mai ales in cazul suporturilor mari si cumparati alte suruburi daca este cazul.
Acum ca ne-am lamurit cu standardele VESA, sa vedem cum sta treaba cu suporturile, cate tipuri de suporturi sunt si care suport TV de perete e mai bun pentru dumneavoastra.
Tipuri de suporturi TV de perete
Exista pe piata mai multe tipuri de suporturi TV de perete compatibile VESA. Din punct de vedere constructiv, unele sunt facute in asa fel incat un suport poate fi folosit pentru mai multe standarde de dimensiune, importanta fiind greutatea pe care acestea o pot suporta iar altele pot fi folosite doar pentru un anumit standard VESA.
Suporturi TV de perete fixe
Acestea permit fixarea televizorului pe perete intr-o pozitie fixa, fiind cele mai mici si mai simple suporturi, doar unele dintre ele permitand inclinarea televizorului in unghiuri mici de pana la 10°. Sunt foarte potrivite pentru incaperile mici unde televizorul este indicat sa fie cat mai aproape de perete pentru a mai castiga putin la distanta de vizionare.
Vezi toate suporturile TV fixe
Faptul ca aceste suporturi nu permit inclinarea sau rotirea televizorului va obliga sa le montati la inaltimea optima pentru ca privirea sa pice perpendicular pe planul televizorului, chiar daca la televizoarele moderne unghiul de vizionare este foarte mare si nu mai reprezinta o problema.
Avantajul suporturilor fixe decurge tocmai din faptul ca sunt foarte simple, foarte subtiri, nu adauga greutate suplimentara pe perete si va permit sa mai castigati cateva zeci de centimetri la distanta de vizionare, ceea ce uneori poate fi important.
Suporturi TV de perete reglabile (Mobile)
Acestea sunt cele mai complexe dintre suporturile de perete si permit reglarea pozitiei televizorului. Sunt potrivite pentru incaprile mari, pentru televizoarele curbate (unde este esential ca TV-ul sa fie privit perpendicular pe centrul ecranului) sau oriunde poate fi necesara ajustarea pozitiei televizorului.
Functie de complexitate, suporturile reglabile pot permite:
- Inclinarea pe verticala a televizorului in limta de maxim 10-15°,
- Rotirea pe orizontala a televizorului, unele cu pana la 90° functie de dimensiunea televizorului,
- Modificarea distantei fata de perete,
- Modificarea pozitiei televizorului prin deplasare stanga-dreapta.
Vezi toate suporturile TV reglabile
Sa nu credeti ca toate aceste suporturi sunt foarte mari. Desi sunt foarte complexe, cele articulate permit cand sunt pliate lipirea televizorului de perete aproape la fel ca si suporturile fixe, fiind doar cu putin mai groase decat acestea.
Avantajele suporturilor reglabile sunt evidente, puteti pune televizorul exact acolo unde doriti, fix in pozitia pe care o doriti, fix cu orientarea pe care o doriti. La dezavantaje se poate vorbi poate despre
Suporturi TV de perete universale
Fixe sau reglabile, scestea acopera o gama mare de standarde VESA, de la cele mai mici televizoare pana la cele mai mari. Principalul avantaj al suporturilor TV universale este faptul ca nu trebuiesc schimbate la inlocuirea televizorului decat in cazuri exceptionale cand noul televizor este prea greu sau prea mare si necesita un suport pe masura.
Suporturile universale sunt cele mai folosite si greu veti gasi pe piata un suport care sa nu indeplineasca (adica sa suporte) cel putin doua standarde VESA.
Care sunt partile componente ale unui suport TV de perete
Indiferent ca sunt universale, fixe sau reglabile, suporturile TV pentru perete au majoritatea aceleasi parti componente:
- Baza care se monteaza pe perete;
- Sistemul de reglaj, numai la suporturile reglabile;
- Suporturile pentru televizor.
Suporturile reglabile cu brat pot avea in plus o baza intermediara de care se vor agata suporturile montate pe televizor.
De ce tineti cont la montarea suportului TV de perete
La montarea suportului TV de perete trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- Standardul VESA al suportului sa se potriveasca cu cel al televizorului;
- Suportul sa „suporte” greutatea televizorului;
- Folosirea de dibluri de fixare adecvate tipului peretelui;
- Zona in care se monteaza diblurile sa nu contina circuite electrice in tencuiala;
- Sa existe o priza de alimentare in apropiere;
- Inaltimea la care se monteaza suportul trebuie sa asigure un unghi comod de vizionare (televizoarele plasate prea sus obosesc zona cervicala).
Montarea suportului TV de perete
Montarea propriuzisa presupune in majoritatea cazurilor (functie de modelul suportului) patru etape:
- Fixarea bazei suportului pe perete:
Primul pas in montarea televizorului pe perete este fixarea bazei. In cazul in care suportul este unul reglabil baza poate contine si alte elemente, cum ar fi bratele articulate. Daca acesta vin demontate, verificati instructiunile de montare si daca se poate fixati baza pe perete si abia apoi montati bratele.
Fixarea bazei pe perete se face cu dibluri, deci atentie sa nu existe circuite electrice, de internet sau conducte de apa in zona unde dati gaurile. Functie de tipul suportului aceasta se face cu patru sau mai multe dibluri alese functie de tipul peretelui:- La peretii de beton diblurile pot fi mai scurte;
- La peretii din caramida cu tencuiala diblurile trebuie sa depaseasca grosimea tencuielii;
- La peretii BCA diblurile trebuie sa fie mai lungi si mai groase, cu striatii adanci sau se pot folosi suruburi speciale fara dibluri;
- La peretii placati (inclusiv rigips carton) diblurile trebuie sa depaseasca grosimea placajului si tencuielii;
- In cazul peretilor falsi din rigips carton nu se poate monta suportul pe acestia si se recomanda folosirea unui suport cu fixare pe tavan;
- Atentie, in cazul suporturilor cu brat sarcina pe perete este mai mare, aparand forte de torsiune mai mari.
Atentie la orizontalitate (unele suporturi au nivela integrata pe baza, altele necesita o nivela pentru a fi siguri ca montarea s-a facut in pozitie perfect orizontala). De asemenea trebuia sa fiti atenti ca pozitia bazei suportului sa fie cea corecta, aceasta avand de obicei marcara partea care trebuie sa vina in sus.
- Fixarea suporturilor pe televizor
Aceasta este o treaba simpla, trebuie doar sa tineti cont ca partea de sus a fiecarui suport sa coincida cu partea de sus a televizorului iar cele doua suporturi sa fie fixati folosindu-se fix gaurile corespunxatoare, aceleasi la ambele. - Imbinarea si rigidizare celor doua subansamble
Daca montarea suportului pe perete si a celor de pe televizor s-a facut corect, imbinarea celor doua se face prin agatare si de obicei este este evidenta dar atentie ca difera de la un model de suport la altul. Dupa imbinare se va rigidiza ansamblul, functie de sistem cu clemele aferente sau cu surub. - Reglarea pozitiei televizorului si mascarea cablurilor
Pozitia televizorului se poate regla doar la suporturile reglabile. Atentie, daca suportul are mecanism de blocare activati-l dupa ca ati pus televizorul in pozitia dorita. Mascarea cablurilor se poate face pe un pat cablu de aceeasi culoare cu peretele. Este indicat sa se foloseasca un pat cablu mai lat care sa permita adaugarea ulterioara de cabluri pentru cazul in care sub televizor se va monta un MediaBox.
Alte tipuri de suporturi TV
In cazul in care prinderea televizorului pe perete nu este posibila sau considerati ca este riscanta datorita compozitiei peretelui sau/si greutatii televizorului, puteti opta pentru alte modalitati de montarea a televizorului: pe tavan, pe pardoseala sau pe mobilier.
Suporturile TV de tavan
Mai putin folosite, suporturile TV de tavan sunt utile atunci cand peretele nu poate suporta sarcina greutatii unui televozor din motive constructive , atunci cand modilierul impiedica folosirea unui suport de perete sau cand televizorul va fi amplasat la distanta prea mare de un perete si este mai facila prinderea acestuia de tavan.
Vezi toare suporturile TV de tavan
Majoritatea suporturilor TV de tavan sunt reglabile, permit fixarea cablurilor de alimentare si de semnal si toate sunt universale, permitand mai multe standarde VESA. Cele mai complexe permint plierea motorizata a televizorului pe tavan sau reglarea pozitiei cu telecomanda.
Suporturile TV de pardosea
Foarte putin cunoscute, suporturile TV de pardosea, nu mite si suporturi TV de sine statatoare, sunt cele care rezolva de obicei problemele fara solutie. Daca nu stiati despre existenta acestora, acum este posibil sa spuneti „Asta este ceea ce mi-ar fi trebuit atunci!”.
Vezi toate suporturile TV de pardosea
(De sine statatoare)
Mobile (prevazute cu role) sau fixe, acestea permit amplasarea televizorului intr-un mod elegant exact acolo unde doriti, cu singura conditie ca suprafata respectiva sa nu fie ocupata de mobila.
Suporturile TV de pardoseala se preteaza numai si numai pentru televizoarele mari, cele de dimensiuni reduse este de preferat sa fie amplasate pe corpurile de mobilier sau pe perete.
Suporturile TV de mobilier
Pentru ca multi dintre dumneavoastra nu stiti inca despre aceste suporturi, nici acestea nu sunt pe deplin apreciate. Ganditi-va, de cate ori ati ignorat un televizor pentru ca nu v-a placut suportul acestuia? Eu de foarte multe ori!
Vezi toate suporturile TV de mobilier
De obicei mai rezistent si mai elegant decat suportul TV original, suportul TV de mobilier poate fi fix sau reglabil, cu sprijin pe picior sau cu prindere cu clema. Pentru televizoare eu recomand numai suporturile cu picior, celelalte fiind mai mult pentru monitoare si pentru laptopuri.
Pe langa faptul ca un astfel de suport ofera rezistenta necesara pentru stabilitatea televizorului are si avantajul ca permite plasarea TV-ului in zona din spate a mobilietului fara a afecta stabilitatea acestuia si permite mascarea cablurilor de semnal si de alimentare.
Imaginile apartin acestui produs.