In momentul de fata se gasesc pe piata televizoare al caror ecran este construit in patru tehnologii principale, foarte diferita una de cealalta si cu caracteristici diferite, fiecare avand avantaje si dezavantaje. Avem deci televizoare LED, televizoare OLED, televizoare QLED si televizoare NanoCell LED si vrem sa stim care dintre acestea sunt mai bune si de ce.
Vom discuta mai departe despre caracteristicile de baza ale fiecareia fintre aceste tehnologii si apoi vom vedea avantajele si dezavantajele fiecareia. Dar mai intai sa lamurim cu un termen care se regaseste in denumirea tuturor acestor tehnologii: LED.
LED, Light Emitting Diode, este o componenta semiconductoare capabila sa emita lumina, fie alba fie intr-un anumit spectru. Toate televizoarele care se afla in momentul de fata pe piata folosesc pentru redarea imaginilor lumina emisa de LED-uri, fie ca lumina din spatele ecranului, care mai apoi este trecuta prin filtre de culoare, fie ca lumina directa, emisa direct in una din culorile RGB.
Singurele ecrane care nu sunt retroiluminate sunt ecranele OLED, toate celelalte fiind retroiluminate.
Tehnologia TV LCD LED
Televizoarele LED acopera o gama foarte larga de produse si se refeta practic la toate televizoarele LCD a caror lumina de fundal este generata cu ajutorul diodelor LED (Light Emitting Diode). Deci mai departe ecranele LCD LED le vom numi simplu LED.
Principiul de functionare
Toate ecranele LED au acelasi principiu de functionare: genereaza o lumina alba de fundal care apoi este trecuta prin panoul LCD.
Acest panou LCD este construit din pixeli care contin filtre pentru culorile de baza RGB (Rosu, Verde si Albastru).
Culoarea si stralucirea fiecarui pixel este data de cantitatea de lumina pe care fiecare filtru de culoare o lasa sa treaca. Deci rolul acestor filtre este de a bloca toate radiatiile componente ale luminii albe, mai putin cea corespunzatoare culorii filtrului.
Acest principiu de functionare presupune trecerea luminii prin mai multe straturi, inclusiv filtrele de culoare, ceea ce poate genera reflexii, estompari sau denaturari ale culorilor.
Tehnologia LED a evoluat pe doua directii principale obtinandu-se o diversitate mai mare functie de modului de iluminare a panoului si de tipul panoului LCD.
Tipul de iluminare:
- Edge LED – lumina de fundal este generata de o rama de LED-uri care inconjoara televizorul sau la diagonale mai mici este dispusa doar pe marginile superioara si inferioara. Acesta abordare este mai ieftina, are consum mai mic dar favorizeaza aparitia anumitor defecte de imagine, o iluminare uniforma pe toata suprafata panoului fiind dificila.
- Direct LED (sau Full LED) – Lumina de fundal este generata de o matrice de diode LED dispusa pe toata suprafata ecranului. In felul acesta lumina care ajunge la retina nu mai este lumina reflectata ci lumina directa, uniforma pe toata suprafata ecranului, ceea ce reduce sau elimina posibilitatile de aparitie a defectelor de iluminare.
Tipul panoului:
- TN – Twisted Nematic este un LCD comun care contine o substanta numita cristale nematice (nematic liquid cristal)plasata intre doua folii de sticla polarizata. Sunt cele mai comune ecrane, au unghiul de vizualizare ingust, culorile mai estompate si contrastul mai slab deoarece aceste ecrane nu pot reda negrul.
- TFT – Thin-Film-Transistor este de asemenea un LCD dar acesta foloseste o matrice activa de tranzistori Thin-Film. Acesta tehnologie a fost dezvoltata pentru a se obtine un contrast mai bun pe ecranele LCD.
- IPS – In-Plane Switching este o dezvoltare a tehnologiei TFT pentru a imbunatati unghiul de vizualizare si o reproducere mai buna a culorilor. In momentul de fata acesta este considerata cea mai buna tehnologie LCD pentru televizoarele LED si majoritatea producatorilor folosesc diferite dezvoltari ale acesteia. Din pacate aceste ecrane au timpul de raspuns mai mare.
- etc.
Calitatea imaginilor redate de televizoarelor LED este influentata de mai multi factori:
- Distributia luminii pe panou, vizibila mai ales pe imaginile inchise;
- Reflexiile aparute in panou, vizibile mai ales la straluciri puternice;
- Timpul de raspuns al panoului poate blura imaginile in miscare motiv pentru care sunt folosite tehnologii costisitoare de control al redarii.
O problema a ecranelor LCD este timpul de raspuns. Datorita faptului ca pentru televizoare sunt necesare ecrane care aiba culori cat mai vii si unghiuri de vizualizare cat mai largi, tehnologia a evoluat in acest sens. Insa iata ca a aparut o problema tehnologica: o tehnologie cu cat are unghiul de vizualizare mai larg cu atat este mai lenta. Este cazul ecranelor IPS care desi ofera cele mai bune imagini sunt mai lente.
Tehnologia TV OLED
Televizoarele OLED folosesc o tehnologie mult mai avansata care pe cat este de complexa pe atat este de simplu de explicat: Organic Light-Emitting Diode, adica LED-uri dintr-un material organic dispuse pe o folie foarte subtire. Banal de simplu, nu?
Asta inseamna ca toata suprafata ecranului este acoperita cu pixeli care contin fiecare OLED-uri specifice celor trei culori de baza RGB, capabile sa isi emita propria lumina. Culoarea si stralucirea unui pixel este data de intensitatea cu care se aprind cele trei OLED-uri specifice culorilor de baza.
Dar sa vedem care sunt avantajele acestei constructii simple:
- Nemaiexistand foliile de sticla si straturile succesive prin care sa treaca lumina nu mai exista nici reflexiile specifice ecranelor LCD si dispar estomparile sau denaturarile culorilor;
- Fiecare pixel isi emite propria lumina si neexistand lumina de fundal aceste ecrane pot reda negrul foarte intens, contrastul devenind aproape infinit;
- Lumina este emisa liber, nu mai este directionata dupa filtre ceea ce face ca unghiul de vizualizare sa fie foarte larg;
- Timpul de raspuns este mult mai bun decat la ecranele LCD ceea ce imbunatateste redarea imaginilor in miscare;
- Pot fi foarte subtiri, pot fi flexibile.
Aceste ecrane sunt perfecte, nu pot avea defecte de imagine.
Tehnologia TV QLED
Nou aparuta, acesta tehnologie inca nu este foarte bine cunoscuta si este poate cea mai evoluata dintre tehnologiile de readare a imaginilor. Termenul QLED a aparut in 2017 si vine cel mai probabil de la Quantum Dot Light-Emitting Dioade ceea ce ne duce cu gandul la o tehnologie mai veche numita Quantum Dot.
In opinia mea acesta este cea mai bizara tehnologie de redare a imaginii fiind in fapt tot un fel de LCD dar care in filtrele de culoare folosesc proprietatea nanocristalelor Quantum Dot de a absorbi lumina din orice gama de radiatie si de a emite lumina monocroma in culorile primare pure.
Quantum Dot sunt deci niste nanocristale care pot avea dimensiuni intre 1 si 10 nm si care cand sunt iluminate absorb acea lumina si emit propria lumina a carei culoare depinde de dimensiunea nanoparticulelor si nu de lungimea de unda a luminii absorbite. Nu-i asa ca e foarte interesant?
Tehnologia Quantum Dot a fost folosita de Samsung la gama de televizoare SUHD, intens promovata pentru calitatea culorilor mult superioara ecranelor LCD clasice.
Cum functioneaza tehnologia Quantum Dot la televizoarele actuale?
Televizoarele actuale folosesc o matrice de LED-uri albastre sau acoperita cu particule Quantum Dot albastre. Deci toata retrolumina emisa de ecran este initial albastra.
Peste aceasta lumina este suprapus un panou LCD rapid fara filtre de culoare dar care contine particule Quantum Dot pentru culorile rosu si verde. Aceste particule vor absorbi toata radiatia albastra care ajunge la ele si vor emite lumina in propria culoare.
In felul acesta vom avea toate cele trei culori RGB nealterate: albastrul emis initial de diodele LED iar rosul si verdele transformate de nanocristale din radiatia albastra.
Deci ecranele QLED sunt ecrane retroiluminate.
Prin comparatie, la ecranele LCD lumina de fundal este alba iar filtrele de culoare LCD descompun aceasta culoare in culorile de baza RGB. Astfel, celelalte componente ale luminii de fundal se pierd, fiind blocate de filtrele LCD de culoare.
Dar ecranele QLED nu blocheaza nicio componenta a luminii de fundal ci o absorb si o convertesc cu ajutorul particulelor Quantum Dot in lumina pura rosie sau verde. In felul acesta culorile vor fi mult mai intense si mai curate iar stralucirea mult mai puternica, acestea fiind si avantajele principale ale tehnologiei Quantum Dot actuale.
Aceasta tehnologie desi foloseste un numar impresionant de straturi in panou combate defectele de imagine prin regenerarea luminii pentru fiecare culoare in parte. Din pacate inca nu poate reda negrul la fel de intens ca in cazul televizoarelor OLED iar ecranele pot avea defecte de distributie a luminii.
Timpul de raspuns al acestor ecrane este in momentul de fata similar celor mai rapide ecranr LCD, deci inferior ecranelor OLED dar superior celor LED IPS cu unghi mare de vizualizare.
Trebuie sa luam in considerare ca aceasta tehnologie este inca la inceput si se ridica aproape la nivelul tehnologieo OLED. Cu siguranta in curand vom vedea pe piata ecrane QLED care folosesc lumina de fundal in spectre invizibile pentru ochiul uman si cu filtre Quantum Dot pentru fiecare culoare in parte pentru a imbunatati redarea culorii negre la un nivel poate superior ecranelor OLED sau abordarea electroluminescenta in care aceste puncte vor putea sa isi emita propria lumina. Dar pana acolo mai e…
Tehnologia NanoCell LED
Aceatsa tehnologie a aparut pe piata in anul 2019 si este patentata de LG deci nu este o copie a tehnologiei QLED fata de care este foarte diferita atat din punct de vedere constructiv cat si al rezultatelor obtinute. Si ecranele NanoCell LED sunt retroiluminate.
Ecranele NanoCell folosesc insa aceleasi nanocristale pentru a regenaera culorile primare in spectre pure RGB eliminand astfel spectrele nedorite si eventualele interferente. Se obtin in felul acesta culori foarte exacte, chiar mai naturale decat la ecranele QLED dar in ciuda faptului ca se folosesc panouri si filtre de buna calitate, contrastul pare sa fie inferior ecranelor QLED, mai ales la televizoarele mai ieftine.
Aceste probleme producatorul le rezolva cu local dimming, tehnologie care trebuie sa functoneze fara cusut pentru a oferi imagini de buna calitate, mai ales cand este vorba de cadre intunecate pe care apar subiecte foarte luminoase.
LED vs OLED vs QLED vs NanoCell LED
Stralucirea ecranului
- Televizoarele LED: este de obicei puternica mai ales la televizoarele direct LED. Nu este un criteriu de baza.
- Televizoarele OLED: noile ecrane OLED au stralucirea suficient de puternica dar inferioara altor tipuri de ecrane. Asta nu conteaza oricum este peste limitele necesare ochiului uman.
- Televizoarele QLED: cele mai stralucitoare ecrane de pe piata actuala.
- Televizoarele NanoCell: la fel ca televizoarele QLED.
Calitatea culorilor
- Televizoarele LED: functie de tipul panoului culorile pot fi mai mult sau mai putin estompate sau denaturare.
- Televizoarele OLED: culorile vor fi perfecte, fara denaturari sau estompari.
- Televizoarele QLED: culorile vor fi perfecte, pot fi chiar mai intense (cu sensul de stralucitoare) ca la televizoarele OLED, unii considerandu-le usor suprasaturate.
- Televizoarele NanoCell: Culorile perfecte, chiar mai naturale decat la televizoarele QLED iar unghiul de vizionare este foarte larg, culorile fiind la fel de vii indiferent de unghiul in care este privit ecranul.
Redarea miscarii
- Televizoare LED: ecranele cu unghi mare de vizualizare, culori vii si timp de raspuns mic se dovedesc a fi foarte scumpe. Din aceasta cauza se merge pe ecrane mai ieftine care sa redea culorile bine si se folosesc tehnologii digitale pentru a preveni redarea blurata a miscarii.
- Televizoarele OLED: sunt foarte rapide, nu au nevoie de tehnologii digitale care sa intervina in redarea miscarii decat pentru a aranja cadrele si a adapta miscarea la ochiul uman.
- Televizoarele QLED: sunt mai rapide decat cele mai bune ecrane IPS dar inferioare ecranelor OLED. Cu toate astea sunt necesare tehnologii digitale pentru a imbunatati redarea miscarii.
- Televizoarele NanoCell: Redau foarte bine miscarea, la fel ca in cazul televizoareleor QLED depinde si de panoul folosit. Folosesc tehnologii digitale pentru a imbunatati redarea miscarii.
Contrastul
- Televizoare LED: chiar daca tehnologiile noi enumerate in introducere au imbunatatit mult ecranele LCD (TN, TFT, IPS), televizoarele led au contrastul inferior celor QLED si mult inferior televizoarelor OLED, asta deoarece nu pot reda negrul intens.
- Televizoarele OLED: deoarece pot reda negrul intens iar contrastul este definit ca diferenta dintre alb si neru, acestea sunt considerate ca au contrastul infinit. Deci clar au cel mai bun contrast dintre toate televizoarele!
- Televizoarele QLED: desi au contrastul superior televizoarelor LCD LED, acestea sunt inca inferioare televizoarelor OLED la acest capitol.
- Televizoarele NanoCell: Desi tehnologiile sunt foarte asemanatoare, televizoarele NanoCell LED au contrastul inferior televizoarelor QLED.
Defectele de imagine
- Televizoare LED: functie de tehnologia de iluminare, de tipul panoului si de tehnologiile digitale adicacente, la aeste televizoare pot aparea defecte de iluminare a fundalului (mai ales la cele Edge LED) si defecte de redare a zonelor luminoase (asanumitul halo efect) mai ales la cele fara local dimming Direct LED.
- Televizoarele OLED: nu au defecte de imagine, altele decat cele datorate unei calibrari defectuoase.
- Televizoarele QLED: posibilitatea aparitiei defectelor de imagine este mult inferioara fata de televizoarele LCD LED. Totusi, fiind o tehnologie noua, pot aparea surprize si unii utilizatori au raportat defecte de uniformtitate a iluminarii ecranului.
- La fel ca in cazul televizoarelor QLED doar ca posibilitatea aparitiei acestor defecte este ceva mai mica. Depinde si de tipul de iluminare pe care producatorul il alege pentru fiecare ecran.
Consumul
Este cu siguranta ultima dintre caracteristicile care va intereseaza la un televizor dar daca ne gandim ca acest consum poate insemna o eficienta mica in afisarea imaginilor, atunci poate conta.
- Televizoare LED: consum relativ mare indiferent de tipul de iluminare, doar o mica parte din lumina emisa este trimisa catre spectatori, cea mai mare parte pierzandu-se in filtrele de culoare.
- Televizoarele OLED: nefiind retroiluminate aceste televizoare au consumul fluctuant functie de cat de luminoase sunt imaginile afisate, toata lumina emisa este transmisa catre spectatori.
- Televizoarele QLED: consum redus, aproape toata lumina emisa este transmisa catre spectatori.
- Televizoarele NanoCell LED au consum redus si eficienta sporita, la fel ca televizoarele QLED.
Pretul
- Televizoare LED: desi sunt considerate cele mai ieftine, au preturi variate si intotdeauna pretul reflecta calitatea. Panourile bune, cu timp de raspuns mic si unghi mare de vizualizare sunt scumpe.
- Televizoarele OLED: sunt cele mai scumpe, nu sunt sperante ca se vor ieftini curand.
- Televizoarele QLED: desi au intrat pe piata la preturi foarte mari, acum sunt la mijloc, mai scumpe decat cele LED dar mai ieftine decat cele OLED.
- Televizoarele NanoCell LED au pretul mai accesibil decat televizoarele QLED dar exista si la acestea categorii de preturi cu produse de calitati diferite. Sa nu va asteptati sa luati unul ieftin si sa aiba panou de cea mai buna calitate.
Acestea fiind principalele caracteristici ale celor patru tipuri de televizoare care se gasesc pe piata actuala, nu este greu sa ne decidem ce televizor preferam functie de bugetul pe care il avem la dispozitie.
Bineinteles ca toti ne-am dori televizoare OLED dar acest lucru nu este posibil datorita preturilor mari pe care acestea le au. Din pacate nici televizoarele QLED nu se dovedesc a fi prea ieftine, Cele NanoCell par sa aiba si ele problemele lor iar cele LED au pretul direct proportional cu calitatea.
Cand gasiti un televizor extraordinar de ieftin pentru specificatiile pe care le are, ganditi-va ca nimic nu este ieftin fara motiv si ca nimic fara valoare nu trebuie sa fie scump. Deci, precautie cu tehnologiile noi si cu televizoarele foarte ieftine.
EXCELENT MOD DE INFORMARE, LA OBIECT SI OARECUM SUFICIENT PT. UN NOVICE CURIOS
Informatii prezentate excelent – clar, concis, simplu. Felicitari!
Multumiri!